Z BIAŁYM TWAROGIEM I MARYNOWANĄ RZODKIEWKĄ ORAZ SOSEM Z ZIELONEGO CHRZANU
SKŁADNIKI:
- Śledzie po kołobrzesku® 10 kawałków
- Dojrzałe awokado 2 szt.
- Biały twaróg (może być podwędzany) ok. 100 g
- Szczypiorek 1 pęczek
- Majonez 2 łyżki
- Marynowana rzodkiewka (przepis niżej)
PRZYGOTOWANIE:
Awokado przekrój na pół, wyciągnij środek i pokrój w kawałki. Dodaj śledzia, posiekany szczypiorek, rozkruszony twarożek, majonez i pokrojoną rzodkiewkę. Całość dopraw do smaku.
MARYNOWANA RZODKIEWKA
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Rzodkiewki pokrój na pół i delikatnie posyp solą – odstaw na kilka minut, po czym opłucz zimną wodą. Następnie przełóż je do słoika. Zagotuj wodę i dodaj wszystkie składniki zalewy. Gotuj przez kilka minut. Zalej rzodkiewki gorącą zalewą i odstaw do wystudzenia.
MAJONEZ CHRZANOWY
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Żółtka jaj, musztardę, chrzan i sok ze szpinaku wlej do wysokiego naczynia. Dodaj odrobinę oleju i dokładnie wymieszaj. Miksuj blenderem, trzymając go jak najniżej naczynia i powoli dolewając pozostały olej. Kiedy masa będzie puszysta dopraw odrobiną soli, miodem i sokiem z cytryny.
Awokado przekrój na pół, wyciągnij środek i pokrój w kawałki. Dodaj śledzia, posiekany szczypiorek, rozkruszony twarożek, majonez i pokrojoną rzodkiewkę. Całość dopraw do smaku.
MARYNOWANA RZODKIEWKA
SKŁADNIKI:
- Rzodkiewka 1 pęczek
- Woda do zalewy 2 szklanki
- Ocet spirytusowy ok. 0,5 szklanki
- Cukier 200 g
- Liść laurowy i ziele angielskie
PRZYGOTOWANIE:
Rzodkiewki pokrój na pół i delikatnie posyp solą – odstaw na kilka minut, po czym opłucz zimną wodą. Następnie przełóż je do słoika. Zagotuj wodę i dodaj wszystkie składniki zalewy. Gotuj przez kilka minut. Zalej rzodkiewki gorącą zalewą i odstaw do wystudzenia.
MAJONEZ CHRZANOWY
SKŁADNIKI:
- Żółtka jaj 2 szt.
- Olej roślinny ok. 200 ml
- Musztarda 1 łyżeczka
- Chrzan mocno odciśnięty 1 łyżka
- Miód 1 łyżeczka
- Sok z miksowanego szpinaku ok. 50 ml
- Sok z cytryny ok 30 ml
PRZYGOTOWANIE:
Żółtka jaj, musztardę, chrzan i sok ze szpinaku wlej do wysokiego naczynia. Dodaj odrobinę oleju i dokładnie wymieszaj. Miksuj blenderem, trzymając go jak najniżej naczynia i powoli dolewając pozostały olej. Kiedy masa będzie puszysta dopraw odrobiną soli, miodem i sokiem z cytryny.
Z BIAŁYM TWAROGIEM I MARYNOWANĄ RZODKIEWKĄ ORAZ SOSEM Z ZIELONEGO CHRZANU
SKŁADNIKI:
- Śledzie po kołobrzesku® 10 kawałków
- Dojrzałe awokado 2 szt.
- Biały twaróg (może być podwędzany) ok. 100 g
- Szczypiorek 1 pęczek
- Majonez 2 łyżki
- Marynowana rzodkiewka (przepis niżej)
PRZYGOTOWANIE:
Awokado przekrój na pół, wyciągnij środek i pokrój w kawałki. Dodaj śledzia, posiekany szczypiorek, rozkruszony twarożek, majonez i pokrojoną rzodkiewkę. Całość dopraw do smaku.
MARYNOWANA RZODKIEWKA
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Rzodkiewki pokrój na pół i delikatnie posyp solą – odstaw na kilka minut, po czym opłucz zimną wodą. Następnie przełóż je do słoika. Zagotuj wodę i dodaj wszystkie składniki zalewy. Gotuj przez kilka minut. Zalej rzodkiewki gorącą zalewą i odstaw do wystudzenia.
MAJONEZ CHRZANOWY
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Żółtka jaj, musztardę, chrzan i sok ze szpinaku wlej do wysokiego naczynia. Dodaj odrobinę oleju i dokładnie wymieszaj. Miksuj blenderem, trzymając go jak najniżej naczynia i powoli dolewając pozostały olej. Kiedy masa będzie puszysta dopraw odrobiną soli, miodem i sokiem z cytryny.
Awokado przekrój na pół, wyciągnij środek i pokrój w kawałki. Dodaj śledzia, posiekany szczypiorek, rozkruszony twarożek, majonez i pokrojoną rzodkiewkę. Całość dopraw do smaku.
MARYNOWANA RZODKIEWKA
SKŁADNIKI:
- Rzodkiewka 1 pęczek
- Woda do zalewy 2 szklanki
- Ocet spirytusowy ok. 0,5 szklanki
- Cukier 200 g
- Liść laurowy i ziele angielskie
PRZYGOTOWANIE:
Rzodkiewki pokrój na pół i delikatnie posyp solą – odstaw na kilka minut, po czym opłucz zimną wodą. Następnie przełóż je do słoika. Zagotuj wodę i dodaj wszystkie składniki zalewy. Gotuj przez kilka minut. Zalej rzodkiewki gorącą zalewą i odstaw do wystudzenia.
MAJONEZ CHRZANOWY
SKŁADNIKI:
- Żółtka jaj 2 szt.
- Olej roślinny ok. 200 ml
- Musztarda 1 łyżeczka
- Chrzan mocno odciśnięty 1 łyżka
- Miód 1 łyżeczka
- Sok z miksowanego szpinaku ok. 50 ml
- Sok z cytryny ok 30 ml
PRZYGOTOWANIE:
Żółtka jaj, musztardę, chrzan i sok ze szpinaku wlej do wysokiego naczynia. Dodaj odrobinę oleju i dokładnie wymieszaj. Miksuj blenderem, trzymając go jak najniżej naczynia i powoli dolewając pozostały olej. Kiedy masa będzie puszysta dopraw odrobiną soli, miodem i sokiem z cytryny.