WYTRAWNE GOFRY Z JAJKIEM POCHE,
ŚLEDZIEM PO GRYFICKU W ŚMIETANIE, ŚWIEŻYMI WARZYWAMI I DRESSINGIEM MIODOWO-MUSZTARDOWYM
SKŁADNIKI:
- Śledzie po gryficku 300 g
 - Kwaśna śmietana ok. 100 g
 - Słodka śmietanka ok. 100 ml
 - Szalotka 1 szt.
 - Szczypiorek 1 pęczek
 - Ocet 1 łyżka
 - Cukier 1 łyżeczka
 - Sól i pieprz do smaku
 
			PRZYGOTOWANIE:
Śledzie pokrój wedle uznania. Do miski wrzuć pokrojoną w płatki szalotkę, posiekany szczypiorek, kwaśną i słodką śmietankę i wymieszaj wszystko razem. Do sosu dodaj pokrojonego śledzia i dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem.
DRESSING MIODOWO MUSZTARDOWY
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj i dopraw do smaku Pod koniec miksowania dodaj gotowaną wodę ( woda pomoże Ci zemulgować sos)
CIASTO NA GOFRY
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wsyp do miski i dodaj proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cukier puder i sól. Następnie dodaj jaja mleko, oraz olej i miksuj wszystko na gładką masę. Odstawić na około 10 minut . Nagrzej gofrownicę i smaż gofry na złoty kolor.
JAJA POCHE
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Zagotuj wodę. Dodaj sól i ocet. Jaja wrzucamy w wir wodny i gotujemy około 2,5 minuty
		
	Śledzie pokrój wedle uznania. Do miski wrzuć pokrojoną w płatki szalotkę, posiekany szczypiorek, kwaśną i słodką śmietankę i wymieszaj wszystko razem. Do sosu dodaj pokrojonego śledzia i dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem.
DRESSING MIODOWO MUSZTARDOWY
SKŁADNIKI:
- Musztarda Djon (lub lepsza ostra) 2 łyżki
 - Olej rzepakowy 100 ml
 - Ocet winny biały 50 ml
 - Miód 3 łyżki
 - Gotowana woda ok 100 ml
 - Sól i biały pieprz do smaku
 
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj i dopraw do smaku Pod koniec miksowania dodaj gotowaną wodę ( woda pomoże Ci zemulgować sos)
CIASTO NA GOFRY
SKŁADNIKI:
- Mąka pszenna 250 g
 - Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
 - Sól szczypta
 - Cukier puder 2 łyżeczki
 - Cukier wanilinowy 1 łyżeczka
 - Mleko ok 300 ml
 - Jaja 2 szt.
 - Olej roślinny 250 ml
 
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wsyp do miski i dodaj proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cukier puder i sól. Następnie dodaj jaja mleko, oraz olej i miksuj wszystko na gładką masę. Odstawić na około 10 minut . Nagrzej gofrownicę i smaż gofry na złoty kolor.
JAJA POCHE
SKŁADNIKI:
- Jaja ok 3 szt
 - Ocet spirytusowy 100 ml
 - Woda 3 l
 
PRZYGOTOWANIE:
Zagotuj wodę. Dodaj sól i ocet. Jaja wrzucamy w wir wodny i gotujemy około 2,5 minuty
WYTRAWNE GOFRY Z JAJKIEM POCHEl
ŚLEDZIEM PO GRYFICKU W ŚMIETANIE, ŚWIEŻYMI WARZYWAMI I DRESSINGIEM MIODOWO-MUSZTARDOWYM
SKŁADNIKI:
- Śledzie po gryficku 300 g
 - Kwaśna śmietana ok. 100 g
 - Słodka śmietanka ok. 100 ml
 - Szalotka 1 szt.
 - Szczypiorek 1 pęczek
 - Ocet 1 łyżka
 - Cukier 1 łyżeczka
 - Sól i pieprz do smaku
 
			PRZYGOTOWANIE:
Śledzie pokrój wedle uznania. Do miski wrzuć pokrojoną w płatki szalotkę, posiekany szczypiorek, kwaśną i słodką śmietankę i wymieszaj wszystko razem. Do sosu dodaj pokrojonego śledzia i dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem.
DRESSING MIODOWO MUSZTARDOWY
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj i dopraw do smaku Pod koniec miksowania dodaj gotowaną wodę ( woda pomoże Ci zemulgować sos)
CIASTO NA GOFRY
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wsyp do miski i dodaj proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cukier puder i sól. Następnie dodaj jaja mleko, oraz olej i miksuj wszystko na gładką masę. Odstawić na około 10 minut . Nagrzej gofrownicę i smaż gofry na złoty kolor.
JAJA POCHE
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Zagotuj wodę. Dodaj sól i ocet. Jaja wrzucamy w wir wodny i gotujemy około 2,5 minuty
		
	Śledzie pokrój wedle uznania. Do miski wrzuć pokrojoną w płatki szalotkę, posiekany szczypiorek, kwaśną i słodką śmietankę i wymieszaj wszystko razem. Do sosu dodaj pokrojonego śledzia i dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem.
DRESSING MIODOWO MUSZTARDOWY
SKŁADNIKI:
- Musztarda Djon (lub lepsza ostra) 2 łyżki
 - Olej rzepakowy 100 ml
 - Ocet winny biały 50 ml
 - Miód 3 łyżki
 - Gotowana woda ok 100 ml
 - Sól i biały pieprz do smaku
 
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj i dopraw do smaku Pod koniec miksowania dodaj gotowaną wodę ( woda pomoże Ci zemulgować sos)
CIASTO NA GOFRY
SKŁADNIKI:
- Mąka pszenna 250 g
 - Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
 - Sól szczypta
 - Cukier puder 2 łyżeczki
 - Cukier wanilinowy 1 łyżeczka
 - Mleko ok 300 ml
 - Jaja 2 szt.
 - Olej roślinny 250 ml
 
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wsyp do miski i dodaj proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cukier puder i sól. Następnie dodaj jaja mleko, oraz olej i miksuj wszystko na gładką masę. Odstawić na około 10 minut . Nagrzej gofrownicę i smaż gofry na złoty kolor.
JAJA POCHE
SKŁADNIKI:
- Jaja ok 3 szt
 - Ocet spirytusowy 100 ml
 - Woda 3 l
 
PRZYGOTOWANIE:
Zagotuj wodę. Dodaj sól i ocet. Jaja wrzucamy w wir wodny i gotujemy około 2,5 minuty

                


