ROLADA Z CIASTA DROŻDŻOWEGO ZE ŚLEDZIEM PO GRYFICKU,
DUSZONĄ, CZERWONĄ KAPUSTĄ I SOSEM Z ZIELONEGO CHRZANU
- Śledzie po gryficku około 12 kawałków
 
CIASTO DROŻDŻOWE
SKŁADNIKI:
- Mąka pszenna 300 g
 - Mleko 250ml
 - Drożdże 25 g
 - Masło 25 g
 - Żóltka jaj 1 szt
 - Cukier 1 łyżka
 - Sól 0,5 łyżeczki
 - Oliwa z oliwek do wysmarowania blachy
 
			PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj zaczyn z mleka, cukru i drożdży w temperaturze około 40 stopni. Odstaw na około 20 min.Do zaczynu dodaj mąkę oraz żółtka i kręć na haku około 5 minut. Dodaj miękkie masło oraz sól i kręć jeszcze około 5 minut Do miski nasmarowanej oliwą włóż ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkuj odpowiednio i układaj pozostałe składniki Twojej rolady (pozostałe składniki poniżej)
CZERWONA MODRA KAPUSTA
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę poszatkuj drobno. Cebulę czerwoną pokrój w drobną kostkę. Smaż kapustę na oleju i osobno cebulę czerwoną na złoto. Dodaj cebulę do kapusty i smaż razem jeszcze chwile, następnie dodaj miód w celu karmelizacji. Dodaj pokrojone drobno śliwki suszone i rodzynki. Kolejno wlej czerwone wino i ocet czerwony winny, a następnie wodę lub bulion i zacznij dusić do miękkości.
ROLADA Z CIASTA DROŻDŻOWEGO
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypując delikatnie mąką. Posmaruj ciasto jajkiem i nakładaj wystudzoną, modrą kapustę. Śledzie po gryficku pokrój wzdłuż w paski i układaj na kapuście Zwiń ciasto w roladę i zawiń w folię spożywczą. Odwiń z folii po uformowaniu i ostaw na około 15 minut w ciepłe miejsce.Piecz w temperaturze 180 stopni prze około 40 minut
SOS Z ZIELONEGO CHRZANU
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Szalotkę i czosnek pokrój drobno i smaż na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. Dodaj miód i białe wino i redukuj około 1 minuty. Kolejno dodaj śmietankę i bulion oraz zielony chrzan. Doprawiaj do smaku Na koniec dodaj szpinak i miksuj wszystko na jednolity sos. Możesz przecedzić przez drobne sito. W trakcie podawania dodaj odrobinę świeżego masła w celu zagęszczenia.
		
	Przygotuj zaczyn z mleka, cukru i drożdży w temperaturze około 40 stopni. Odstaw na około 20 min.Do zaczynu dodaj mąkę oraz żółtka i kręć na haku około 5 minut. Dodaj miękkie masło oraz sól i kręć jeszcze około 5 minut Do miski nasmarowanej oliwą włóż ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkuj odpowiednio i układaj pozostałe składniki Twojej rolady (pozostałe składniki poniżej)
CZERWONA MODRA KAPUSTA
SKŁADNIKI:
- Kapusta czerwona 500 g
 - Cebula czerwona 100 g
 - Czerwone wino 100 ml
 - Miód 2 łyżki
 - Woda przegotowana lub najlepiej bulion 500 ml
 - Olej do smażenia
 - Rodzynki 2 łyżki
 - Śliwki suszone 100 g
 - Czerwony ocet winny 100 ml
 
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę poszatkuj drobno. Cebulę czerwoną pokrój w drobną kostkę. Smaż kapustę na oleju i osobno cebulę czerwoną na złoto. Dodaj cebulę do kapusty i smaż razem jeszcze chwile, następnie dodaj miód w celu karmelizacji. Dodaj pokrojone drobno śliwki suszone i rodzynki. Kolejno wlej czerwone wino i ocet czerwony winny, a następnie wodę lub bulion i zacznij dusić do miękkości.
ROLADA Z CIASTA DROŻDŻOWEGO
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypując delikatnie mąką. Posmaruj ciasto jajkiem i nakładaj wystudzoną, modrą kapustę. Śledzie po gryficku pokrój wzdłuż w paski i układaj na kapuście Zwiń ciasto w roladę i zawiń w folię spożywczą. Odwiń z folii po uformowaniu i ostaw na około 15 minut w ciepłe miejsce.Piecz w temperaturze 180 stopni prze około 40 minut
SOS Z ZIELONEGO CHRZANU
SKŁADNIKI:
- Szalotka 2 szt
 - Czosnek 2 ząbki
 - Miód 1 łyżka
 - Białe wino 100 ml
 - Szpinak 50 g
 - Słodka śmietanka 300 ml
 - Bulion 100 ml
 - Chrzan wasabi pasta 1 łyżka
 - Sól, biały pieprz i imbir do smaku
 
PRZYGOTOWANIE:
Szalotkę i czosnek pokrój drobno i smaż na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. Dodaj miód i białe wino i redukuj około 1 minuty. Kolejno dodaj śmietankę i bulion oraz zielony chrzan. Doprawiaj do smaku Na koniec dodaj szpinak i miksuj wszystko na jednolity sos. Możesz przecedzić przez drobne sito. W trakcie podawania dodaj odrobinę świeżego masła w celu zagęszczenia.
ROLADA Z CIASTA DROŻDŻOWEGO ZE ŚLEDZIEM PO GRYFICKU,
DUSZONĄ, CZERWONĄ KAPUSTĄ I SOSEM Z ZIELONEGO CHRZANU
- Śledzie po gryficku około 12 kawałków
 
CIASTO DROŻDŻOWE
SKŁADNIKI:
- Mąka pszenna 300 g
 - Mleko 250ml
 - Drożdże 25 g
 - Masło 25 g
 - Żóltka jaj 1 szt
 - Cukier 1 łyżka
 - Sól 0,5 łyżeczki
 - Oliwa z oliwek do wysmarowania blachy
 
			PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj zaczyn z mleka, cukru i drożdży w temperaturze około 40 stopni. Odstaw na około 20 min.Do zaczynu dodaj mąkę oraz żółtka i kręć na haku około 5 minut. Dodaj miękkie masło oraz sól i kręć jeszcze około 5 minut Do miski nasmarowanej oliwą włóż ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkuj odpowiednio i układaj pozostałe składniki Twojej rolady (pozostałe składniki poniżej)
CZERWONA MODRA KAPUSTA
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę poszatkuj drobno. Cebulę czerwoną pokrój w drobną kostkę. Smaż kapustę na oleju i osobno cebulę czerwoną na złoto. Dodaj cebulę do kapusty i smaż razem jeszcze chwile, następnie dodaj miód w celu karmelizacji. Dodaj pokrojone drobno śliwki suszone i rodzynki. Kolejno wlej czerwone wino i ocet czerwony winny, a następnie wodę lub bulion i zacznij dusić do miękkości.
ROLADA Z CIASTA DROŻDŻOWEGO
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypując delikatnie mąką. Posmaruj ciasto jajkiem i nakładaj wystudzoną, modrą kapustę. Śledzie po gryficku pokrój wzdłuż w paski i układaj na kapuście Zwiń ciasto w roladę i zawiń w folię spożywczą. Odwiń z folii po uformowaniu i ostaw na około 15 minut w ciepłe miejsce.Piecz w temperaturze 180 stopni prze około 40 minut
SOS Z ZIELONEGO CHRZANU
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Szalotkę i czosnek pokrój drobno i smaż na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. Dodaj miód i białe wino i redukuj około 1 minuty. Kolejno dodaj śmietankę i bulion oraz zielony chrzan. Doprawiaj do smaku Na koniec dodaj szpinak i miksuj wszystko na jednolity sos. Możesz przecedzić przez drobne sito. W trakcie podawania dodaj odrobinę świeżego masła w celu zagęszczenia.
		
	Przygotuj zaczyn z mleka, cukru i drożdży w temperaturze około 40 stopni. Odstaw na około 20 min.Do zaczynu dodaj mąkę oraz żółtka i kręć na haku około 5 minut. Dodaj miękkie masło oraz sól i kręć jeszcze około 5 minut Do miski nasmarowanej oliwą włóż ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkuj odpowiednio i układaj pozostałe składniki Twojej rolady (pozostałe składniki poniżej)
CZERWONA MODRA KAPUSTA
SKŁADNIKI:
- Kapusta czerwona 500 g
 - Cebula czerwona 100 g
 - Czerwone wino 100 ml
 - Miód 2 łyżki
 - Woda przegotowana lub najlepiej bulion 500 ml
 - Olej do smażenia
 - Rodzynki 2 łyżki
 - Śliwki suszone 100 g
 - Czerwony ocet winny 100 ml
 
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę poszatkuj drobno. Cebulę czerwoną pokrój w drobną kostkę. Smaż kapustę na oleju i osobno cebulę czerwoną na złoto. Dodaj cebulę do kapusty i smaż razem jeszcze chwile, następnie dodaj miód w celu karmelizacji. Dodaj pokrojone drobno śliwki suszone i rodzynki. Kolejno wlej czerwone wino i ocet czerwony winny, a następnie wodę lub bulion i zacznij dusić do miękkości.
ROLADA Z CIASTA DROŻDŻOWEGO
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypując delikatnie mąką. Posmaruj ciasto jajkiem i nakładaj wystudzoną, modrą kapustę. Śledzie po gryficku pokrój wzdłuż w paski i układaj na kapuście Zwiń ciasto w roladę i zawiń w folię spożywczą. Odwiń z folii po uformowaniu i ostaw na około 15 minut w ciepłe miejsce.Piecz w temperaturze 180 stopni prze około 40 minut
SOS Z ZIELONEGO CHRZANU
SKŁADNIKI:
- Szalotka 2 szt
 - Czosnek 2 ząbki
 - Miód 1 łyżka
 - Białe wino 100 ml
 - Szpinak 50 g
 - Słodka śmietanka 300 ml
 - Bulion 100 ml
 - Chrzan wasabi pasta 1 łyżka
 - Sól, biały pieprz i imbir do smaku
 
PRZYGOTOWANIE:
Szalotkę i czosnek pokrój drobno i smaż na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. Dodaj miód i białe wino i redukuj około 1 minuty. Kolejno dodaj śmietankę i bulion oraz zielony chrzan. Doprawiaj do smaku Na koniec dodaj szpinak i miksuj wszystko na jednolity sos. Możesz przecedzić przez drobne sito. W trakcie podawania dodaj odrobinę świeżego masła w celu zagęszczenia.

                


