DUSZONĄ, CZERWONĄ KAPUSTĄ I SOSEM Z ZIELONEGO CHRZANU
- Śledzie po gryficku około 12 kawałków
CIASTO DROŻDŻOWE
SKŁADNIKI:
- Mąka pszenna 300 g
- Mleko 250ml
- Drożdże 25 g
- Masło 25 g
- Żóltka jaj 1 szt
- Cukier 1 łyżka
- Sól 0,5 łyżeczki
- Oliwa z oliwek do wysmarowania blachy
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj zaczyn z mleka, cukru i drożdży w temperaturze około 40 stopni. Odstaw na około 20 min.Do zaczynu dodaj mąkę oraz żółtka i kręć na haku około 5 minut. Dodaj miękkie masło oraz sól i kręć jeszcze około 5 minut Do miski nasmarowanej oliwą włóż ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkuj odpowiednio i układaj pozostałe składniki Twojej rolady (pozostałe składniki poniżej)
CZERWONA MODRA KAPUSTA
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę poszatkuj drobno. Cebulę czerwoną pokrój w drobną kostkę. Smaż kapustę na oleju i osobno cebulę czerwoną na złoto. Dodaj cebulę do kapusty i smaż razem jeszcze chwile, następnie dodaj miód w celu karmelizacji. Dodaj pokrojone drobno śliwki suszone i rodzynki. Kolejno wlej czerwone wino i ocet czerwony winny, a następnie wodę lub bulion i zacznij dusić do miękkości.
ROLADA Z CIASTA DROŻDŻOWEGO
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypując delikatnie mąką. Posmaruj ciasto jajkiem i nakładaj wystudzoną, modrą kapustę. Śledzie po gryficku pokrój wzdłuż w paski i układaj na kapuście Zwiń ciasto w roladę i zawiń w folię spożywczą. Odwiń z folii po uformowaniu i ostaw na około 15 minut w ciepłe miejsce.Piecz w temperaturze 180 stopni prze około 40 minut
SOS Z ZIELONEGO CHRZANU
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Szalotkę i czosnek pokrój drobno i smaż na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. Dodaj miód i białe wino i redukuj około 1 minuty. Kolejno dodaj śmietankę i bulion oraz zielony chrzan. Doprawiaj do smaku Na koniec dodaj szpinak i miksuj wszystko na jednolity sos. Możesz przecedzić przez drobne sito. W trakcie podawania dodaj odrobinę świeżego masła w celu zagęszczenia.
Przygotuj zaczyn z mleka, cukru i drożdży w temperaturze około 40 stopni. Odstaw na około 20 min.Do zaczynu dodaj mąkę oraz żółtka i kręć na haku około 5 minut. Dodaj miękkie masło oraz sól i kręć jeszcze około 5 minut Do miski nasmarowanej oliwą włóż ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkuj odpowiednio i układaj pozostałe składniki Twojej rolady (pozostałe składniki poniżej)
CZERWONA MODRA KAPUSTA
SKŁADNIKI:
- Kapusta czerwona 500 g
- Cebula czerwona 100 g
- Czerwone wino 100 ml
- Miód 2 łyżki
- Woda przegotowana lub najlepiej bulion 500 ml
- Olej do smażenia
- Rodzynki 2 łyżki
- Śliwki suszone 100 g
- Czerwony ocet winny 100 ml
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę poszatkuj drobno. Cebulę czerwoną pokrój w drobną kostkę. Smaż kapustę na oleju i osobno cebulę czerwoną na złoto. Dodaj cebulę do kapusty i smaż razem jeszcze chwile, następnie dodaj miód w celu karmelizacji. Dodaj pokrojone drobno śliwki suszone i rodzynki. Kolejno wlej czerwone wino i ocet czerwony winny, a następnie wodę lub bulion i zacznij dusić do miękkości.
ROLADA Z CIASTA DROŻDŻOWEGO
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypując delikatnie mąką. Posmaruj ciasto jajkiem i nakładaj wystudzoną, modrą kapustę. Śledzie po gryficku pokrój wzdłuż w paski i układaj na kapuście Zwiń ciasto w roladę i zawiń w folię spożywczą. Odwiń z folii po uformowaniu i ostaw na około 15 minut w ciepłe miejsce.Piecz w temperaturze 180 stopni prze około 40 minut
SOS Z ZIELONEGO CHRZANU
SKŁADNIKI:
- Szalotka 2 szt
- Czosnek 2 ząbki
- Miód 1 łyżka
- Białe wino 100 ml
- Szpinak 50 g
- Słodka śmietanka 300 ml
- Bulion 100 ml
- Chrzan wasabi pasta 1 łyżka
- Sól, biały pieprz i imbir do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Szalotkę i czosnek pokrój drobno i smaż na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. Dodaj miód i białe wino i redukuj około 1 minuty. Kolejno dodaj śmietankę i bulion oraz zielony chrzan. Doprawiaj do smaku Na koniec dodaj szpinak i miksuj wszystko na jednolity sos. Możesz przecedzić przez drobne sito. W trakcie podawania dodaj odrobinę świeżego masła w celu zagęszczenia.
DUSZONĄ, CZERWONĄ KAPUSTĄ I SOSEM Z ZIELONEGO CHRZANU
- Śledzie po gryficku około 12 kawałków
CIASTO DROŻDŻOWE
SKŁADNIKI:
- Mąka pszenna 300 g
- Mleko 250ml
- Drożdże 25 g
- Masło 25 g
- Żóltka jaj 1 szt
- Cukier 1 łyżka
- Sól 0,5 łyżeczki
- Oliwa z oliwek do wysmarowania blachy
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj zaczyn z mleka, cukru i drożdży w temperaturze około 40 stopni. Odstaw na około 20 min.Do zaczynu dodaj mąkę oraz żółtka i kręć na haku około 5 minut. Dodaj miękkie masło oraz sól i kręć jeszcze około 5 minut Do miski nasmarowanej oliwą włóż ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkuj odpowiednio i układaj pozostałe składniki Twojej rolady (pozostałe składniki poniżej)
CZERWONA MODRA KAPUSTA
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę poszatkuj drobno. Cebulę czerwoną pokrój w drobną kostkę. Smaż kapustę na oleju i osobno cebulę czerwoną na złoto. Dodaj cebulę do kapusty i smaż razem jeszcze chwile, następnie dodaj miód w celu karmelizacji. Dodaj pokrojone drobno śliwki suszone i rodzynki. Kolejno wlej czerwone wino i ocet czerwony winny, a następnie wodę lub bulion i zacznij dusić do miękkości.
ROLADA Z CIASTA DROŻDŻOWEGO
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypując delikatnie mąką. Posmaruj ciasto jajkiem i nakładaj wystudzoną, modrą kapustę. Śledzie po gryficku pokrój wzdłuż w paski i układaj na kapuście Zwiń ciasto w roladę i zawiń w folię spożywczą. Odwiń z folii po uformowaniu i ostaw na około 15 minut w ciepłe miejsce.Piecz w temperaturze 180 stopni prze około 40 minut
SOS Z ZIELONEGO CHRZANU
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Szalotkę i czosnek pokrój drobno i smaż na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. Dodaj miód i białe wino i redukuj około 1 minuty. Kolejno dodaj śmietankę i bulion oraz zielony chrzan. Doprawiaj do smaku Na koniec dodaj szpinak i miksuj wszystko na jednolity sos. Możesz przecedzić przez drobne sito. W trakcie podawania dodaj odrobinę świeżego masła w celu zagęszczenia.
Przygotuj zaczyn z mleka, cukru i drożdży w temperaturze około 40 stopni. Odstaw na około 20 min.Do zaczynu dodaj mąkę oraz żółtka i kręć na haku około 5 minut. Dodaj miękkie masło oraz sól i kręć jeszcze około 5 minut Do miski nasmarowanej oliwą włóż ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkuj odpowiednio i układaj pozostałe składniki Twojej rolady (pozostałe składniki poniżej)
CZERWONA MODRA KAPUSTA
SKŁADNIKI:
- Kapusta czerwona 500 g
- Cebula czerwona 100 g
- Czerwone wino 100 ml
- Miód 2 łyżki
- Woda przegotowana lub najlepiej bulion 500 ml
- Olej do smażenia
- Rodzynki 2 łyżki
- Śliwki suszone 100 g
- Czerwony ocet winny 100 ml
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę poszatkuj drobno. Cebulę czerwoną pokrój w drobną kostkę. Smaż kapustę na oleju i osobno cebulę czerwoną na złoto. Dodaj cebulę do kapusty i smaż razem jeszcze chwile, następnie dodaj miód w celu karmelizacji. Dodaj pokrojone drobno śliwki suszone i rodzynki. Kolejno wlej czerwone wino i ocet czerwony winny, a następnie wodę lub bulion i zacznij dusić do miękkości.
ROLADA Z CIASTA DROŻDŻOWEGO
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypując delikatnie mąką. Posmaruj ciasto jajkiem i nakładaj wystudzoną, modrą kapustę. Śledzie po gryficku pokrój wzdłuż w paski i układaj na kapuście Zwiń ciasto w roladę i zawiń w folię spożywczą. Odwiń z folii po uformowaniu i ostaw na około 15 minut w ciepłe miejsce.Piecz w temperaturze 180 stopni prze około 40 minut
SOS Z ZIELONEGO CHRZANU
SKŁADNIKI:
- Szalotka 2 szt
- Czosnek 2 ząbki
- Miód 1 łyżka
- Białe wino 100 ml
- Szpinak 50 g
- Słodka śmietanka 300 ml
- Bulion 100 ml
- Chrzan wasabi pasta 1 łyżka
- Sól, biały pieprz i imbir do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Szalotkę i czosnek pokrój drobno i smaż na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. Dodaj miód i białe wino i redukuj około 1 minuty. Kolejno dodaj śmietankę i bulion oraz zielony chrzan. Doprawiaj do smaku Na koniec dodaj szpinak i miksuj wszystko na jednolity sos. Możesz przecedzić przez drobne sito. W trakcie podawania dodaj odrobinę świeżego masła w celu zagęszczenia.