ZAPIEKANE JAJKA FASZEROWANE Z PRODUKTEM ŚLEDZIE PO KOŁOBRZESKU®
Z SUSZONYMI GRZYBAMI, PODANE NA SOSIE Z FRANCUSKIEJ MUSZTARDY I ZAPIEKANCE ZIEMNIACZANEJ AU GRATIN

ZAPIEKANE JAJKA

SKŁADNIKI:
  • Śledzie po kołobrzesku® 10-12 kawałków
  • Jaja świeże na wydmuszki do faszerowania 4 szt.
  • Jaja świeże ugotowane do farszu 4 szt.
  • Majonez 2 łyżki.
  • Suszone grzyby ok. 50 g.
  • Szczypiorek 2 łyżki.
  • Bułka tarta do posypania
  • Sól, pieprz do smaku.
PRZYGOTOWANIE:

Śledzie pokrój w drobną kostkę. Jaja świeże nakłuj w pół igłą lub ostrym nożem i przygotuj z nich miseczki do faszerowania. Grzyby suszone namocz w gotowanej wodzie i drobno posiekaj. Ugotuj jaja na twardo, obierz i posiekaj lub zetrzyj na grubych oczkach jak na pastę jajeczną. Dodaj posiekane grzyby suszone, majonez, posiekany szczypiorek i dopraw do smaku.Faszeruj skorupki jaj pastą jajeczną, posyp bułką tartą i zapiekaj w piekarniku około 10 minut w 180 stopniach.

ZIEMNIAKI AU GRATIN

SKŁADNIKI:
  • Ziemniaki około 500 g
  • Szalotka 2 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Masło klarowane
  • Białe wino 100 ml
  • Świeży tymianek 100 g
  • Śmietanka 36% 50 ml

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzej do 140 stopni. Przygotuj naczynie żaroodporne do pieczenia wyłożone papierem pergaminowym. Ziemniaki zetrzyj na bardzo cienkie plastry. Cebulkę i czosnek pokrój drobno i smaż na maśle klarowanym. Dodaj białe wino. Dodaj ziemniaki i drobno posiekany tymianek. Duś przez kilka minut i dodaj słodką śmietankę. Na koniec dopraw dobrze solą i pieprzem. Ziemniaki wyłóż do naczynia żaroodpornego, przykryj folią aluminiową i piecz przez około 40 minut.
Wystudzone ziemniaki pokrój według własnego uznania i smaż na rozgrzanej patelni

SOS Z MUSZTARDY FRANCUSKIEJ

SKŁADNIKI:
  • Musztarda francuska 100 g
  • Szalotka 2 szt.
  • Czosnek 2 szt.
  • Rozmaryn 1 gałązka.
  • Miód 1 łyżka
  • Śmietanka słodka 50 ml.
  • Białe wino 100 ml.
  • Masło 100 g

PRZYGOTOWANIE:

Czosnek, szalotkę i rozmaryn drobno posiekaj i smaż na oliwie. Dodaj białe wino, miód i śmietankę. Gotuj na małym ogniu. Zmiksuj na gładki sos. Dodaj musztardę francuską i świeże masło.
Udekoruj danie musztardą francuską i świeżym koprem

ZAPIEKANE JAJKA FASZEROWANE Z PRODUKTEM ŚLEDZIE PO KOŁOBRZESKU®
Z SUSZONYMI GRZYBAMI, PODANE NA SOSIE Z FRANCUSKIEJ MUSZTARDY I ZAPIEKANCE ZIEMNIACZANEJ AU GRATIN

ZAPIEKANE JAJKA

SKŁADNIKI:
  • Śledzie po kołobrzesku® 10-12 kawałków
  • Jaja świeże na wydmuszki do faszerowania 4 szt.
  • Jaja świeże ugotowane do farszu 4 szt.
  • Majonez 2 łyżki.
  • Suszone grzyby ok. 50 g.
  • Szczypiorek 2 łyżki.
  • Bułka tarta do posypania
  • Sól, pieprz do smaku.
PRZYGOTOWANIE:

Śledzie pokrój w drobną kostkę. Jaja świeże nakłuj w pół igłą lub ostrym nożem i przygotuj z nich miseczki do faszerowania. Grzyby suszone namocz w gotowanej wodzie i drobno posiekaj. Ugotuj jaja na twardo, obierz i posiekaj lub zetrzyj na grubych oczkach jak na pastę jajeczną. Dodaj posiekane grzyby suszone, majonez, posiekany szczypiorek i dopraw do smaku.Faszeruj skorupki jaj pastą jajeczną, posyp bułką tartą i zapiekaj w piekarniku około 10 minut w 180 stopniach.

ZIEMNIAKI AU GRATIN

SKŁADNIKI:
  • Ziemniaki około 500 g
  • Szalotka 2 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Masło klarowane
  • Białe wino 100 ml
  • Świeży tymianek 100 g
  • Śmietanka 36% 50 ml

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzej do 140 stopni. Przygotuj naczynie żaroodporne do pieczenia wyłożone papierem pergaminowym. Ziemniaki zetrzyj na bardzo cienkie plastry. Cebulkę i czosnek pokrój drobno i smaż na maśle klarowanym. Dodaj białe wino. Dodaj ziemniaki i drobno posiekany tymianek. Duś przez kilka minut i dodaj słodką śmietankę. Na koniec dopraw dobrze solą i pieprzem. Ziemniaki wyłóż do naczynia żaroodpornego, przykryj folią aluminiową i piecz przez około 40 minut.
Wystudzone ziemniaki pokrój według własnego uznania i smaż na rozgrzanej patelni

SOS Z MUSZTARDY FRANCUSKIEJ

SKŁADNIKI:
  • Musztarda francuska 100 g
  • Szalotka 2 szt.
  • Czosnek 2 szt.
  • Rozmaryn 1 gałązka.
  • Miód 1 łyżka
  • Śmietanka słodka 50 ml.
  • Białe wino 100 ml.
  • Masło 100 g

PRZYGOTOWANIE:

Czosnek, szalotkę i rozmaryn drobno posiekaj i smaż na oliwie. Dodaj białe wino, miód i śmietankę. Gotuj na małym ogniu. Zmiksuj na gładki sos. Dodaj musztardę francuską i świeże masło.
Udekoruj danie musztardą francuską i świeżym koprem