SMAŻONE KOTLECIKI Z CIECIERZYCY ZE ŚLEDZIEM PO WOLIŃSKU
Z SOSEM TATARSKIM Z KISZONYM OGÓRKIEM, KWAŚNĄ ŚMIETANĄ I MARYNOWANYMI PODGRZYBKAMI
SKŁADNIKI:
- Śledzie po wolińsku 10-12 kawałków
 - Cieciorka marynowana 2 puszki
 - Pietruszka 1 pęczek
 - Jaja 2 szt.
 - Sól, pieprz, majeranek do smaku
 - Bułka tarta do smażenia i masło klarowane do smażenia
 
			PRZYGOTOWANIE:
Cieciorkę zmiel jak na kotlety mielone. Śledzie pokrój w kostkę, dodaj sól, pieprz i posiekaną drobno pietruszkę. Dodaj jaja i wymieszaj na gładką masę. Dopraw solidnie pieprzem, solą i majerankiem. Uformuj równe kotleciki i panieruj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym maśle klarowanym na złoto.
SOS TATARSKI
SKŁADNIKI:
(pamiętaj, żeby sos tatarski był słono kwaśny. Unikaj słodkich smaków. Dodaj ewentualnie odrobinę miodu, żeby zbalansować smak)
PRZYGOTOWANIE:
Ogórek, cebulę, grzyby i kapary posiekaj drobno. Dodaj majonez, kwaśną śmietanę, posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku
Podawaj według wzoru lub własnego uznania.
		
	Cieciorkę zmiel jak na kotlety mielone. Śledzie pokrój w kostkę, dodaj sól, pieprz i posiekaną drobno pietruszkę. Dodaj jaja i wymieszaj na gładką masę. Dopraw solidnie pieprzem, solą i majerankiem. Uformuj równe kotleciki i panieruj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym maśle klarowanym na złoto.
SOS TATARSKI
SKŁADNIKI:
- Ogórek kiszony lub konserwowy 50 g.
 - Marynowane podgrzybki ( mogą być inne grzyby marynowane np. kurki) 50g.
 - Cebula czerwona lub szalotka 50 g.
 - Kapary 50 g.
 - Majonez 3 łyżki
 - Kwaśna śmietana 1 łyżka
 - Szczypiorek do smaku
 - Sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
 
(pamiętaj, żeby sos tatarski był słono kwaśny. Unikaj słodkich smaków. Dodaj ewentualnie odrobinę miodu, żeby zbalansować smak)
PRZYGOTOWANIE:
Ogórek, cebulę, grzyby i kapary posiekaj drobno. Dodaj majonez, kwaśną śmietanę, posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku
Podawaj według wzoru lub własnego uznania.
SMAŻONE KOTLECIKI Z CIECIERZYCY ZE ŚLEDZIEM PO WOLIŃSKU
Z SOSEM TATARSKIM Z KISZONYM OGÓRKIEM, KWAŚNĄ ŚMIETANĄ I MARYNOWANYMI PODGRZYBKAMI
SKŁADNIKI:
- Śledzie po wolińsku 10-12 kawałków
 - Cieciorka marynowana 2 puszki
 - Pietruszka 1 pęczek
 - Jaja 2 szt.
 - Sól, pieprz, majeranek do smaku
 - Bułka tarta do smażenia i masło klarowane do smażenia
 
			PRZYGOTOWANIE:
Cieciorkę zmiel jak na kotlety mielone. Śledzie pokrój w kostkę, dodaj sól, pieprz i posiekaną drobno pietruszkę. Dodaj jaja i wymieszaj na gładką masę. Dopraw solidnie pieprzem, solą i majerankiem. Uformuj równe kotleciki i panieruj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym maśle klarowanym na złoto.
SOS TATARSKI
SKŁADNIKI:
(pamiętaj, żeby sos tatarski był słono kwaśny. Unikaj słodkich smaków. Dodaj ewentualnie odrobinę miodu, żeby zbalansować smak)
PRZYGOTOWANIE:
Ogórek, cebulę, grzyby i kapary posiekaj drobno. Dodaj majonez, kwaśną śmietanę, posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku
Podawaj według wzoru lub własnego uznania.
		
	Cieciorkę zmiel jak na kotlety mielone. Śledzie pokrój w kostkę, dodaj sól, pieprz i posiekaną drobno pietruszkę. Dodaj jaja i wymieszaj na gładką masę. Dopraw solidnie pieprzem, solą i majerankiem. Uformuj równe kotleciki i panieruj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym maśle klarowanym na złoto.
SOS TATARSKI
SKŁADNIKI:
- Ogórek kiszony lub konserwowy 50 g.
 - Marynowane podgrzybki ( mogą być inne grzyby marynowane np. kurki) 50g.
 - Cebula czerwona lub szalotka 50 g.
 - Kapary 50 g.
 - Majonez 3 łyżki
 - Kwaśna śmietana 1 łyżka
 - Szczypiorek do smaku
 - Sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
 
(pamiętaj, żeby sos tatarski był słono kwaśny. Unikaj słodkich smaków. Dodaj ewentualnie odrobinę miodu, żeby zbalansować smak)
PRZYGOTOWANIE:
Ogórek, cebulę, grzyby i kapary posiekaj drobno. Dodaj majonez, kwaśną śmietanę, posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku
Podawaj według wzoru lub własnego uznania.

                


