WŁOSKIE ARANCINI ZE ŚLEDZIEM PO KOŁOBRZESKU
ARANCINI RYŻOWESKŁADNIKI:
- Śledzie po kołobrzesku® 8 kawałków
 - Ryż do risotto 200 g
 - Oliwa z oliwek do smażenia + odrobina masła ok. 30 g
 - Szalotka 1 szt.
 - Czosnek 1 ząbek
 - Białe wino 100 ml
 - Bulion warzywny ok. 0,2 l
 - Tarty parmezan
 - Świeży tymianek
 - Sól i pieprz do smaku
 - Jajko, mąka ryżowa i bułka tarta do panierowania arancini
 - Olej rzepakowy do smażenia arancini
 
			PRZYGOTOWANIE:
SOS A’LA ARRABBIATA
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
GRILLOWANE GRUSZKI
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
		
	- Śledzie po kołobrzesku® pokrój w małą kostkę.
 - Drobno posiekany czosnek i szalotkę smaż na złoto na oliwie z oliwek. Dodaj ryż i szklij przez około minutę. Dodaj białe wino i bulion. Pod koniec gotowania dodaj masło. Ryż musi być ugotowany al dente (gotuj go w proporcjach: 1:1 w ilości bulionu do ryżu).
 - Ugotowany ryż wyłóż na płaskie naczynie do odparowania i wystygnięcia.
 - Do miski z ryżem dodaj pokrojone Śledzie po kołobrzesku®, starty parmezan i dopraw do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną tymianku po czym dokładnie wymieszaj.
 - Uformuj kuleczki odpowiedniej wielkości.
 - Panieruj arancini w mące, jajku i bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
 
SOS A’LA ARRABBIATA
SKŁADNIKI:
- Świeże pomidory 2 szt.
 - Pomidorowa passata ok. 200 g
 - Papryczka chili - 1 sztuka
 - Oliwa z oliwek do smażenia
 - Czosnek 1 ząbek
 - Szalotka 1 szt.
 - Czerwone wino 100 ml
 - Sól i pieprz do smaku
 - Miód dla słodkości
 - Bazylia do smaku
 
PRZYGOTOWANIE:
- Posiekaną szalotkę i czosnek smaż na złoto na oliwie z oliwek. Dodaj czerwone wino, pokrojone pomidory, passatę i papryczki chili. Możesz doprawić bazylią lub estragonem. Nie zapominaj o soli, pieprzu oraz miodzie dla ubarwienia smaku.
 - Gotuj sos do momentu zagotowania.
 - Po zagotowaniu sosu, odstaw do wystudzenia i zmiksuj go blenderem i dodaj ulubione zioła.
 
GRILLOWANE GRUSZKI
SKŁADNIKI:
- Świeże gruszki 2 szt.
 - Oliwa z oliwek 100 ml
 - Miód dobrej jakości 2 łyżki
 - Ocet biały winny 1 łyżka
 - Świeży tymianek do smaku
 - Sól i biały pieprz do smaku
 
PRZYGOTOWANIE:
- Gruszki przekrój na pół i wyciągnij pestkę.
 - Przygotuj marynatę z podanych składników i marynuj gruszki przez około 30 minut.
 - Jeżeli nie masz patelni grillowej lub grilla smaż gruszki na zwykłej, rozgrzanej patelni.
 
WŁOSKIE ARANCINI ZE ŚLEDZIEM PO KOŁOBRZESKU
ARANCINI RYŻOWESKŁADNIKI:
- Śledzie po kołobrzesku® 8 kawałków
 - Ryż do risotto 200 g
 - Oliwa z oliwek do smażenia + odrobina masła ok. 30 g
 - Szalotka 1 szt.
 - Czosnek 1 ząbek
 - Białe wino 100 ml
 - Bulion warzywny ok. 0,2 l
 - Tarty parmezan
 - Świeży tymianek
 - Sól i pieprz do smaku
 - Jajko, mąka ryżowa i bułka tarta do panierowania arancini
 - Olej rzepakowy do smażenia arancini
 
			PRZYGOTOWANIE:
SOS A’LA ARRABBIATA
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
GRILLOWANE GRUSZKI
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
		
	- Śledzie po kołobrzesku® pokrój w małą kostkę.
 - Drobno posiekany czosnek i szalotkę smaż na złoto na oliwie z oliwek. Dodaj ryż i szklij przez około minutę. Dodaj białe wino i bulion. Pod koniec gotowania dodaj masło. Ryż musi być ugotowany al dente (gotuj go w proporcjach: 1:1 w ilości bulionu do ryżu).
 - Ugotowany ryż wyłóż na płaskie naczynie do odparowania i wystygnięcia.
 - Do miski z ryżem dodaj pokrojone Śledzie po kołobrzesku®, starty parmezan i dopraw do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną tymianku po czym dokładnie wymieszaj.
 - Uformuj kuleczki odpowiedniej wielkości.
 - Panieruj arancini w mące, jajku i bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
 
SOS A’LA ARRABBIATA
SKŁADNIKI:
- Świeże pomidory 2 szt.
 - Pomidorowa passata ok. 200 g
 - Papryczka chili - 1 sztuka
 - Oliwa z oliwek do smażenia
 - Czosnek 1 ząbek
 - Szalotka 1 szt.
 - Czerwone wino 100 ml
 - Sól i pieprz do smaku
 - Miód dla słodkości
 - Bazylia do smaku
 
PRZYGOTOWANIE:
- Posiekaną szalotkę i czosnek smaż na złoto na oliwie z oliwek. Dodaj czerwone wino, pokrojone pomidory, passatę i papryczki chili. Możesz doprawić bazylią lub estragonem. Nie zapominaj o soli, pieprzu oraz miodzie dla ubarwienia smaku.
 - Gotuj sos do momentu zagotowania.
 - Po zagotowaniu sosu, odstaw do wystudzenia i zmiksuj go blenderem i dodaj ulubione zioła.
 
GRILLOWANE GRUSZKI
SKŁADNIKI:
- Świeże gruszki 2 szt.
 - Oliwa z oliwek 100 ml
 - Miód dobrej jakości 2 łyżki
 - Ocet biały winny 1 łyżka
 - Świeży tymianek do smaku
 - Sól i biały pieprz do smaku
 
PRZYGOTOWANIE:
- Gruszki przekrój na pół i wyciągnij pestkę.
 - Przygotuj marynatę z podanych składników i marynuj gruszki przez około 30 minut.
 - Jeżeli nie masz patelni grillowej lub grilla smaż gruszki na zwykłej, rozgrzanej patelni.
 



