WŁOSKIE ARANCINI ZE ŚLEDZIEM PO KOŁOBRZESKU

ARANCINI RYŻOWE

SKŁADNIKI:
  • Śledzie po kołobrzesku® 8 kawałków
  • Ryż do risotto 200 g
  • Oliwa z oliwek do smażenia + odrobina masła ok. 30 g
  • Szalotka 1 szt.
  • Czosnek 1 ząbek
  • Białe wino 100 ml
  • Bulion warzywny ok. 0,2 l
  • Tarty parmezan
  • Świeży tymianek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Jajko, mąka ryżowa i bułka tarta do panierowania arancini
  • Olej rzepakowy do smażenia arancini
PRZYGOTOWANIE:

  1. Śledzie po kołobrzesku® pokrój w małą kostkę.
  2. Drobno posiekany czosnek i szalotkę smaż na złoto na oliwie z oliwek. Dodaj ryż i szklij przez około minutę. Dodaj białe wino i bulion. Pod koniec gotowania dodaj masło. Ryż musi być ugotowany al dente (gotuj go w proporcjach: 1:1 w ilości bulionu do ryżu).
  3. Ugotowany ryż wyłóż na płaskie naczynie do odparowania i wystygnięcia.
  4. Do miski z ryżem dodaj pokrojone Śledzie po kołobrzesku®, starty parmezan i dopraw do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną tymianku po czym dokładnie wymieszaj.
  5. Uformuj kuleczki odpowiedniej wielkości.
  6. Panieruj arancini w mące, jajku i bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

SOS A’LA ARRABBIATA

SKŁADNIKI:
  • Świeże pomidory 2 szt.
  • Pomidorowa passata ok. 200 g
  • Papryczka chili - 1 sztuka
  • Oliwa z oliwek do smażenia
  • Czosnek 1 ząbek
  • Szalotka 1 szt.
  • Czerwone wino 100 ml
  • Sól i pieprz do smaku
  • Miód dla słodkości
  • Bazylia do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Posiekaną szalotkę i czosnek smaż na złoto na oliwie z oliwek. Dodaj czerwone wino, pokrojone pomidory, passatę i papryczki chili. Możesz doprawić bazylią lub estragonem. Nie zapominaj o soli, pieprzu oraz miodzie dla ubarwienia smaku.
  2. Gotuj sos do momentu zagotowania.
  3. Po zagotowaniu sosu, odstaw do wystudzenia i zmiksuj go blenderem i dodaj ulubione zioła.

GRILLOWANE GRUSZKI

SKŁADNIKI:
  • Świeże gruszki 2 szt.
  • Oliwa z oliwek 100 ml
  • Miód dobrej jakości 2 łyżki
  • Ocet biały winny 1 łyżka
  • Świeży tymianek do smaku
  • Sól i biały pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Gruszki przekrój na pół i wyciągnij pestkę.
  2. Przygotuj marynatę z podanych składników i marynuj gruszki przez około 30 minut.
  3. Jeżeli nie masz patelni grillowej lub grilla smaż gruszki na zwykłej, rozgrzanej patelni.


WŁOSKIE ARANCINI ZE ŚLEDZIEM PO KOŁOBRZESKU

ARANCINI RYŻOWE

SKŁADNIKI:
  • Śledzie po kołobrzesku® 8 kawałków
  • Ryż do risotto 200 g
  • Oliwa z oliwek do smażenia + odrobina masła ok. 30 g
  • Szalotka 1 szt.
  • Czosnek 1 ząbek
  • Białe wino 100 ml
  • Bulion warzywny ok. 0,2 l
  • Tarty parmezan
  • Świeży tymianek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Jajko, mąka ryżowa i bułka tarta do panierowania arancini
  • Olej rzepakowy do smażenia arancini
PRZYGOTOWANIE:

  1. Śledzie po kołobrzesku® pokrój w małą kostkę.
  2. Drobno posiekany czosnek i szalotkę smaż na złoto na oliwie z oliwek. Dodaj ryż i szklij przez około minutę. Dodaj białe wino i bulion. Pod koniec gotowania dodaj masło. Ryż musi być ugotowany al dente (gotuj go w proporcjach: 1:1 w ilości bulionu do ryżu).
  3. Ugotowany ryż wyłóż na płaskie naczynie do odparowania i wystygnięcia.
  4. Do miski z ryżem dodaj pokrojone Śledzie po kołobrzesku®, starty parmezan i dopraw do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną tymianku po czym dokładnie wymieszaj.
  5. Uformuj kuleczki odpowiedniej wielkości.
  6. Panieruj arancini w mące, jajku i bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

SOS A’LA ARRABBIATA

SKŁADNIKI:
  • Świeże pomidory 2 szt.
  • Pomidorowa passata ok. 200 g
  • Papryczka chili - 1 sztuka
  • Oliwa z oliwek do smażenia
  • Czosnek 1 ząbek
  • Szalotka 1 szt.
  • Czerwone wino 100 ml
  • Sól i pieprz do smaku
  • Miód dla słodkości
  • Bazylia do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Posiekaną szalotkę i czosnek smaż na złoto na oliwie z oliwek. Dodaj czerwone wino, pokrojone pomidory, passatę i papryczki chili. Możesz doprawić bazylią lub estragonem. Nie zapominaj o soli, pieprzu oraz miodzie dla ubarwienia smaku.
  2. Gotuj sos do momentu zagotowania.
  3. Po zagotowaniu sosu, odstaw do wystudzenia i zmiksuj go blenderem i dodaj ulubione zioła.

GRILLOWANE GRUSZKI

SKŁADNIKI:
  • Świeże gruszki 2 szt.
  • Oliwa z oliwek 100 ml
  • Miód dobrej jakości 2 łyżki
  • Ocet biały winny 1 łyżka
  • Świeży tymianek do smaku
  • Sól i biały pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Gruszki przekrój na pół i wyciągnij pestkę.
  2. Przygotuj marynatę z podanych składników i marynuj gruszki przez około 30 minut.
  3. Jeżeli nie masz patelni grillowej lub grilla smaż gruszki na zwykłej, rozgrzanej patelni.