PRZYGOTOWANIE:
1. Śledzie odcedź przez sitko i przełóż do miseczki. Następnie pokrój je w paski i odstaw do lodówki.
2. Pomidory pokrój w na cienkie półksiężyce, paprykę w paski, cebulę czerwoną w piórka. Cebulę dymkę i świeże pepperoni pokrój drobno. Obierz awokado i pokrój w grubsze plasterki, następnie zalej je sokiem z cytryny i dopraw solą. Dodaj kawałki śledzia i wymieszaj dokładnie. Kapustę pekińską pokrój w cienkie piórka (najlepiej wewnętrzną część która jest chrupka).
3. Jogurt naturalny wymieszaj z cytryną i dopraw solą do smaku.
4. Tortillę tostuj na patelni teflonowej ze śladową ilością oleju, do momentu zarumienienia.
5. Posmaruj tortillę jogurtem, ułóż pokrojoną kapustę pekińską, a na wierzch połóż naszą pikantną salsę z śledziem. Całość dość mocno zwiń.
6. Przygotowany rulon dzielimy na 4/5 części i każdy nakłuwamy wykałaczką, aby się nie rozwijał.
Smacznego!
1. Śledzie odcedź przez sitko i przełóż do miseczki. Następnie pokrój je w paski i odstaw do lodówki.
2. Pomidory pokrój w na cienkie półksiężyce, paprykę w paski, cebulę czerwoną w piórka. Cebulę dymkę i świeże pepperoni pokrój drobno. Obierz awokado i pokrój w grubsze plasterki, następnie zalej je sokiem z cytryny i dopraw solą. Dodaj kawałki śledzia i wymieszaj dokładnie. Kapustę pekińską pokrój w cienkie piórka (najlepiej wewnętrzną część która jest chrupka).
3. Jogurt naturalny wymieszaj z cytryną i dopraw solą do smaku.
4. Tortillę tostuj na patelni teflonowej ze śladową ilością oleju, do momentu zarumienienia.
5. Posmaruj tortillę jogurtem, ułóż pokrojoną kapustę pekińską, a na wierzch połóż naszą pikantną salsę z śledziem. Całość dość mocno zwiń.
6. Przygotowany rulon dzielimy na 4/5 części i każdy nakłuwamy wykałaczką, aby się nie rozwijał.
Smacznego!
JULIENNE KAPUSTY PEKIŃSKIEJ, SALSĄ POMIDOROWĄ, MIXEM PAPRYK I AWOKADO
- Śledzie à la matias – 200 g
- tortilla 25 cm - 4 szt.
- pomidory - 150 g
- papryka 3 kolory - 150 g
- cebula czerwona - 100 g
- cebula dymka - 1 pęczek
- sok z cytryny - 1 szt.
- awokado - 1 szt.
- papryka pepperoni świeża - 1 szt
- kapusta pekińska - 300 g
- świeża mięta - 10 g
- jogurt naturalny - 150 g
- sok z cytryny do jogurtu - ½ cytryny
- sól do smaku
- olej - 50 ml
JULIENNE KAPUSTY PEKIŃSKIEJ, SALSĄ POMIDOROWĄ, MIXEM PAPRYK I AWOKADO
- Śledzie à la matias – 200 g
- tortilla 25 cm - 4 szt.
- pomidory - 150 g
- papryka 3 kolory - 150 g
- cebula czerwona - 100 g
- cebula dymka - 1 pęczek
- sok z cytryny - 1 szt.
- awokado - 1 szt.
- papryka pepperoni świeża - 1 szt
- kapusta pekińska - 300 g
- świeża mięta - 10 g
- jogurt naturalny - 150 g
- sok z cytryny do jogurtu - ½ cytryny
- sól do smaku
- olej - 50 ml
PRZYGOTOWANIE:
1. Śledzie odcedź przez sitko i przełóż do miseczki. Następnie pokrój je w paski i odstaw do lodówki.
2. Pomidory pokrój w na cienkie półksiężyce, paprykę w paski, cebulę czerwoną w piórka. Cebulę dymkę i świeże pepperoni pokrój drobno. Obierz awokado i pokrój w grubsze plasterki, następnie zalej je sokiem z cytryny i dopraw solą. Dodaj kawałki śledzia i wymieszaj dokładnie. Kapustę pekińską pokrój w cienkie piórka (najlepiej wewnętrzną część która jest chrupka).
3. Jogurt naturalny wymieszaj z cytryną i dopraw solą do smaku.
4. Tortillę tostuj na patelni teflonowej ze śladową ilością oleju, do momentu zarumienienia.
5. Posmaruj tortillę jogurtem, ułóż pokrojoną kapustę pekińską, a na wierzch połóż naszą pikantną salsę z śledziem. Całość dość mocno zwiń.
6. Przygotowany rulon dzielimy na 4/5 części i każdy nakłuwamy wykałaczką, aby się nie rozwijał.
Smacznego!
1. Śledzie odcedź przez sitko i przełóż do miseczki. Następnie pokrój je w paski i odstaw do lodówki.
2. Pomidory pokrój w na cienkie półksiężyce, paprykę w paski, cebulę czerwoną w piórka. Cebulę dymkę i świeże pepperoni pokrój drobno. Obierz awokado i pokrój w grubsze plasterki, następnie zalej je sokiem z cytryny i dopraw solą. Dodaj kawałki śledzia i wymieszaj dokładnie. Kapustę pekińską pokrój w cienkie piórka (najlepiej wewnętrzną część która jest chrupka).
3. Jogurt naturalny wymieszaj z cytryną i dopraw solą do smaku.
4. Tortillę tostuj na patelni teflonowej ze śladową ilością oleju, do momentu zarumienienia.
5. Posmaruj tortillę jogurtem, ułóż pokrojoną kapustę pekińską, a na wierzch połóż naszą pikantną salsę z śledziem. Całość dość mocno zwiń.
6. Przygotowany rulon dzielimy na 4/5 części i każdy nakłuwamy wykałaczką, aby się nie rozwijał.
Smacznego!