Z SOSEM Z OGÓRKÓW MAŁOSOLNYCH, CHIPSAMI Z TOPINAMBURU I GRILLOWANĄ SAŁATĄ RZYMSKĄ
SKŁADNIKI:
- Mąka pszenna 0,5 kg
- Drożdże świeże ok. 30 g
- Cukier 2 łyżki
- Mleko ok. 250 ml
- Masło świeże 50 g
- Jajko 1 szt. + 1 szt. do smarowania bułeczek
- Opcjonalnie: czarny sezam do bułeczek
PRZYGOTOWANIE:
SMAŻONY ŚLEDŹ PO WOLIŃSKU - KOTLET
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
SOS A’LA TATARSKI
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
PRZYGOTOWANIE BURGERA:
- Przesiej mąkę do miski, dodaj sól i wymieszaj.
- Drożdże w temperaturze pokojowej wymieszaj z odrobiną cukru. Dodaj 100 ml ciepłego mleka, małą łyżeczkę mąki i wymieszaj dokładnie. Odstaw zaczyn na kilka minut w ciepłe miejsce.
- Gotowy zaczyn dodaj do pozostałej mąki i ciepłego mleka, ciągle mieszając.
- Dodaj pozostały cukier i jajko. Kiedy ciasto będzie już jednolite, dodaj roztopione masło. Pamiętaj, że ciasto musi być elastyczne, więc najlepiej wyrabiaj je energicznie lub skorzystaj z miksera planetarnego.
- Ciasto odstaw na około 40 minut w ciepłe miejsce i przykryj czystą ściereczką.
- Uformuj odpowiednie kuleczki i odstaw na kolejne 20–30 minut.
- Tak wyrośnięte bułeczki posmaruj rozbitym jajkiem z odrobiną mleka i posyp sezamem.
- Piecz w temperaturze 200 stopni C przez około 15 minut.
SMAŻONY ŚLEDŹ PO WOLIŃSKU - KOTLET
SKŁADNIKI:
- Śledzie po wolińsku.
- Jajka 5 szt. (4 do gotowania na twardo i 1 surowe)
- Bułka tarta 1 łyżka
- Pietruszka natka – garść
- Kwaśna śmietana 1 łyżka
- Pieprz do smaku
- Olej do smażenia
- Mąka do panierowania
PRZYGOTOWANIE:
- Śledzie po wolińsku pokrój w kostkę
- Ugotuj 4 jajka na twardo – czas gotowania jajka liczymy zawsze od momentu zagotowania wody, tutaj będzie to 8 minut.
- Do śledzia dodaj drobno pokrojone jajka, bułkę tartą, 1 surowe jajko, posiekaną natkę pietruszki i kwaśną śmietanę.
- Dopraw do smaku pieprzem.
- Formułuj swoje kotleciki śledziowe według uznania i lekko panieruj je w mące, a następnie smaż na rozgrzanym tłuszczu.
- Usmażone kotleciki odłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.
SOS A’LA TATARSKI
SKŁADNIKI:
- Ogórki małosolne 100 g /mogą być konserwowe lub kiszone/
- Majonez dobrej jakości ok. 150 g
- Kapary 50 g
- Cebulka szalotka 1 szt.
- Sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
- Rzodkiewka tarta kilka sztuk
PRZYGOTOWANIE:
- Pokrój drobno ogórki, szalotkę i kapary. (Kapary możesz także zagotować na białym winie)
- Dodaj majonez. Dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i tartą rzodkiewką.
- Do sosu możesz dodać startą skórkę z limonki, albo odrobinę startego parmezanu – według uznania.
PRZYGOTOWANIE BURGERA:
- Sałatę rzymską skrop oliwą i układaj na rozgrzanej patelni grillowej, grilluj przez chwilę.
- Następnie przekrój na pół bułki do burgera i każdą połówkę grilluj przez chwilę.
- Składaj burgera w kolejności: sos tatarski, kotlet śledziowy, sałata grillowana, sos tatarski, chipsy z topinambura.
Z SOSEM Z OGÓRKÓW MAŁOSOLNYCH, CHIPSAMI Z TOPINAMBURU I GRILLOWANĄ SAŁATĄ RZYMSKĄ
SKŁADNIKI:
- Mąka pszenna 0,5 kg
- Drożdże świeże ok. 30 g
- Cukier 2 łyżki
- Mleko ok. 250 ml
- Masło świeże 50 g
- Jajko 1 szt. + 1 szt. do smarowania bułeczek
- Opcjonalnie: czarny sezam do bułeczek
PRZYGOTOWANIE:
SMAŻONY ŚLEDŹ PO WOLIŃSKU - KOTLET
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
SOS A’LA TATARSKI
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
PRZYGOTOWANIE BURGERA:
- Przesiej mąkę do miski, dodaj sól i wymieszaj.
- Drożdże w temperaturze pokojowej wymieszaj z odrobiną cukru. Dodaj 100 ml ciepłego mleka, małą łyżeczkę mąki i wymieszaj dokładnie. Odstaw zaczyn na kilka minut w ciepłe miejsce.
- Gotowy zaczyn dodaj do pozostałej mąki i ciepłego mleka, ciągle mieszając.
- Dodaj pozostały cukier i jajko. Kiedy ciasto będzie już jednolite, dodaj roztopione masło. Pamiętaj, że ciasto musi być elastyczne, więc najlepiej wyrabiaj je energicznie lub skorzystaj z miksera planetarnego.
- Ciasto odstaw na około 40 minut w ciepłe miejsce i przykryj czystą ściereczką.
- Uformuj odpowiednie kuleczki i odstaw na kolejne 20–30 minut.
- Tak wyrośnięte bułeczki posmaruj rozbitym jajkiem z odrobiną mleka i posyp sezamem.
- Piecz w temperaturze 200 stopni C przez około 15 minut.
SMAŻONY ŚLEDŹ PO WOLIŃSKU - KOTLET
SKŁADNIKI:
- Śledzie po wolińsku.
- Jajka 5 szt. (4 do gotowania na twardo i 1 surowe)
- Bułka tarta 1 łyżka
- Pietruszka natka – garść
- Kwaśna śmietana 1 łyżka
- Pieprz do smaku
- Olej do smażenia
- Mąka do panierowania
PRZYGOTOWANIE:
- Śledzie po wolińsku pokrój w kostkę
- Ugotuj 4 jajka na twardo – czas gotowania jajka liczymy zawsze od momentu zagotowania wody, tutaj będzie to 8 minut.
- Do śledzia dodaj drobno pokrojone jajka, bułkę tartą, 1 surowe jajko, posiekaną natkę pietruszki i kwaśną śmietanę.
- Dopraw do smaku pieprzem.
- Formułuj swoje kotleciki śledziowe według uznania i lekko panieruj je w mące, a następnie smaż na rozgrzanym tłuszczu.
- Usmażone kotleciki odłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.
SOS A’LA TATARSKI
SKŁADNIKI:
- Ogórki małosolne 100 g /mogą być konserwowe lub kiszone/
- Majonez dobrej jakości ok. 150 g
- Kapary 50 g
- Cebulka szalotka 1 szt.
- Sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
- Rzodkiewka tarta kilka sztuk
PRZYGOTOWANIE:
- Pokrój drobno ogórki, szalotkę i kapary. (Kapary możesz także zagotować na białym winie)
- Dodaj majonez. Dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i tartą rzodkiewką.
- Do sosu możesz dodać startą skórkę z limonki, albo odrobinę startego parmezanu – według uznania.
PRZYGOTOWANIE BURGERA:
- Sałatę rzymską skrop oliwą i układaj na rozgrzanej patelni grillowej, grilluj przez chwilę.
- Następnie przekrój na pół bułki do burgera i każdą połówkę grilluj przez chwilę.
- Składaj burgera w kolejności: sos tatarski, kotlet śledziowy, sałata grillowana, sos tatarski, chipsy z topinambura.