BURGER ZE ŚLEDZIEM PO WOLIŃSKU
Z SOSEM Z OGÓRKÓW MAŁOSOLNYCH, CHIPSAMI Z TOPINAMBURU I GRILLOWANĄ SAŁATĄ RZYMSKĄ

BUŁKI DO BURGERA

SKŁADNIKI:
  • Mąka pszenna 0,5 kg
  • Drożdże świeże ok. 30 g
  • Cukier 2 łyżki
  • Mleko ok. 250 ml
  • Masło świeże 50 g
  • Jajko 1 szt. + 1 szt. do smarowania bułeczek
  • Opcjonalnie: czarny sezam do bułeczek
PRZYGOTOWANIE:

  1. Przesiej mąkę do miski, dodaj sól i wymieszaj.
  2. Drożdże w temperaturze pokojowej wymieszaj z odrobiną cukru. Dodaj 100 ml ciepłego mleka, małą łyżeczkę mąki i wymieszaj dokładnie. Odstaw zaczyn na kilka minut w ciepłe miejsce.
  3. Gotowy zaczyn dodaj do pozostałej mąki i ciepłego mleka, ciągle mieszając.
  4. Dodaj pozostały cukier i jajko. Kiedy ciasto będzie już jednolite, dodaj roztopione masło. Pamiętaj, że ciasto musi być elastyczne, więc najlepiej wyrabiaj je energicznie lub skorzystaj z miksera planetarnego.
  5. Ciasto odstaw na około 40 minut w ciepłe miejsce i przykryj czystą ściereczką.
  6. Uformuj odpowiednie kuleczki i odstaw na kolejne 20–30 minut.
  7. Tak wyrośnięte bułeczki posmaruj rozbitym jajkiem z odrobiną mleka i posyp sezamem.
  8. Piecz w temperaturze 200 stopni C przez około 15 minut.

SMAŻONY ŚLEDŹ PO WOLIŃSKU - KOTLET

SKŁADNIKI:
  • Śledzie po wolińsku.
  • Jajka 5 szt. (4 do gotowania na twardo i 1 surowe)
  • Bułka tarta 1 łyżka
  • Pietruszka natka – garść
  • Kwaśna śmietana 1 łyżka
  • Pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
  • Mąka do panierowania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Śledzie po wolińsku pokrój w kostkę
  2. Ugotuj 4 jajka na twardo – czas gotowania jajka liczymy zawsze od momentu zagotowania wody, tutaj będzie to 8 minut.
  3. Do śledzia dodaj drobno pokrojone jajka, bułkę tartą, 1 surowe jajko, posiekaną natkę pietruszki i kwaśną śmietanę.
  4. Dopraw do smaku pieprzem.
  5. Formułuj swoje kotleciki śledziowe według uznania i lekko panieruj je w mące, a następnie smaż na rozgrzanym tłuszczu.
  6. Usmażone kotleciki odłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.

SOS A’LA TATARSKI

SKŁADNIKI:
  • Ogórki małosolne 100 g /mogą być konserwowe lub kiszone/
  • Majonez dobrej jakości ok. 150 g
  • Kapary 50 g
  • Cebulka szalotka 1 szt.
  • Sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
  • Rzodkiewka tarta kilka sztuk

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pokrój drobno ogórki, szalotkę i kapary. (Kapary możesz także zagotować na białym winie)
  2. Dodaj majonez. Dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i tartą rzodkiewką.
  3. Do sosu możesz dodać startą skórkę z limonki, albo odrobinę startego parmezanu – według uznania.

PRZYGOTOWANIE BURGERA:
  1. Sałatę rzymską skrop oliwą i układaj na rozgrzanej patelni grillowej, grilluj przez chwilę.
  2. Następnie przekrój na pół bułki do burgera i każdą połówkę grilluj przez chwilę.
  3. Składaj burgera w kolejności: sos tatarski, kotlet śledziowy, sałata grillowana, sos tatarski, chipsy z topinambura.


BURGER ZE ŚLEDZIEM PO WOLIŃSKU
Z SOSEM Z OGÓRKÓW MAŁOSOLNYCH, CHIPSAMI Z TOPINAMBURU I GRILLOWANĄ SAŁATĄ RZYMSKĄ

BUŁKI DO BURGERA

SKŁADNIKI:
  • Mąka pszenna 0,5 kg
  • Drożdże świeże ok. 30 g
  • Cukier 2 łyżki
  • Mleko ok. 250 ml
  • Masło świeże 50 g
  • Jajko 1 szt. + 1 szt. do smarowania bułeczek
  • Opcjonalnie: czarny sezam do bułeczek
PRZYGOTOWANIE:

  1. Przesiej mąkę do miski, dodaj sól i wymieszaj.
  2. Drożdże w temperaturze pokojowej wymieszaj z odrobiną cukru. Dodaj 100 ml ciepłego mleka, małą łyżeczkę mąki i wymieszaj dokładnie. Odstaw zaczyn na kilka minut w ciepłe miejsce.
  3. Gotowy zaczyn dodaj do pozostałej mąki i ciepłego mleka, ciągle mieszając.
  4. Dodaj pozostały cukier i jajko. Kiedy ciasto będzie już jednolite, dodaj roztopione masło. Pamiętaj, że ciasto musi być elastyczne, więc najlepiej wyrabiaj je energicznie lub skorzystaj z miksera planetarnego.
  5. Ciasto odstaw na około 40 minut w ciepłe miejsce i przykryj czystą ściereczką.
  6. Uformuj odpowiednie kuleczki i odstaw na kolejne 20–30 minut.
  7. Tak wyrośnięte bułeczki posmaruj rozbitym jajkiem z odrobiną mleka i posyp sezamem.
  8. Piecz w temperaturze 200 stopni C przez około 15 minut.

SMAŻONY ŚLEDŹ PO WOLIŃSKU - KOTLET

SKŁADNIKI:
  • Śledzie po wolińsku.
  • Jajka 5 szt. (4 do gotowania na twardo i 1 surowe)
  • Bułka tarta 1 łyżka
  • Pietruszka natka – garść
  • Kwaśna śmietana 1 łyżka
  • Pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
  • Mąka do panierowania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Śledzie po wolińsku pokrój w kostkę
  2. Ugotuj 4 jajka na twardo – czas gotowania jajka liczymy zawsze od momentu zagotowania wody, tutaj będzie to 8 minut.
  3. Do śledzia dodaj drobno pokrojone jajka, bułkę tartą, 1 surowe jajko, posiekaną natkę pietruszki i kwaśną śmietanę.
  4. Dopraw do smaku pieprzem.
  5. Formułuj swoje kotleciki śledziowe według uznania i lekko panieruj je w mące, a następnie smaż na rozgrzanym tłuszczu.
  6. Usmażone kotleciki odłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.

SOS A’LA TATARSKI

SKŁADNIKI:
  • Ogórki małosolne 100 g /mogą być konserwowe lub kiszone/
  • Majonez dobrej jakości ok. 150 g
  • Kapary 50 g
  • Cebulka szalotka 1 szt.
  • Sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
  • Rzodkiewka tarta kilka sztuk

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pokrój drobno ogórki, szalotkę i kapary. (Kapary możesz także zagotować na białym winie)
  2. Dodaj majonez. Dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i tartą rzodkiewką.
  3. Do sosu możesz dodać startą skórkę z limonki, albo odrobinę startego parmezanu – według uznania.

PRZYGOTOWANIE BURGERA:
  1. Sałatę rzymską skrop oliwą i układaj na rozgrzanej patelni grillowej, grilluj przez chwilę.
  2. Następnie przekrój na pół bułki do burgera i każdą połówkę grilluj przez chwilę.
  3. Składaj burgera w kolejności: sos tatarski, kotlet śledziowy, sałata grillowana, sos tatarski, chipsy z topinambura.