PRZYGOTOWANIE:
1. Śledzie odcedź przez sitko, osusz ręcznikiem papierowym i odstaw do lodówki na około 30 minut.
2. Panierka: wszystkie składniki do panierki dokładnie wymieszaj, a następnie dolewaj piwo, cały czas dokładnie mieszając. Ciasto powinno być gęste, ale lekko lejące się. Odłóż do lodówki na 30 minut.
3. Sos tzatziki: ogórka pokrój wzdłuż na 4 części, wykrój pestki, a następnie na grubym oczku tarki ręcznej trzyj w wiórki, tak aby zielona skórka została w całości. Wyciśnij wiórki z nadmiaru soku.
Obrany czosnek z jednej główki zmiksuj ręcznym mikserem, z olejem lub oliwą z oliwek na konsystencję kremu.
Do miski włóż jogurt naturalny typu greckiego, przygotowane ogórki i czosnek w paście. Wymieszaj i dopraw. W sosie tzatziki mają być wyraźnie wyczuwalne sól i pieprz. Odłóż sos do lodówki.
4. Filety śledzia obtocz lekko w mące, a następnie włóż do panierki piwnej, tak aby z każdej strony filet był w panierce. Włóż go powoli do oleju rzepakowego rozgrzanego do temperatury 160 stopni.
5. Smaż filety do uzyskania złoto-brązowego koloru po obu stronach.
6. Podaj z przygotowanym wcześniej z sosem tzatziki i frytkami.
Smacznego!
1. Śledzie odcedź przez sitko, osusz ręcznikiem papierowym i odstaw do lodówki na około 30 minut.
2. Panierka: wszystkie składniki do panierki dokładnie wymieszaj, a następnie dolewaj piwo, cały czas dokładnie mieszając. Ciasto powinno być gęste, ale lekko lejące się. Odłóż do lodówki na 30 minut.
3. Sos tzatziki: ogórka pokrój wzdłuż na 4 części, wykrój pestki, a następnie na grubym oczku tarki ręcznej trzyj w wiórki, tak aby zielona skórka została w całości. Wyciśnij wiórki z nadmiaru soku.
Obrany czosnek z jednej główki zmiksuj ręcznym mikserem, z olejem lub oliwą z oliwek na konsystencję kremu.
Do miski włóż jogurt naturalny typu greckiego, przygotowane ogórki i czosnek w paście. Wymieszaj i dopraw. W sosie tzatziki mają być wyraźnie wyczuwalne sól i pieprz. Odłóż sos do lodówki.
4. Filety śledzia obtocz lekko w mące, a następnie włóż do panierki piwnej, tak aby z każdej strony filet był w panierce. Włóż go powoli do oleju rzepakowego rozgrzanego do temperatury 160 stopni.
5. Smaż filety do uzyskania złoto-brązowego koloru po obu stronach.
6. Podaj z przygotowanym wcześniej z sosem tzatziki i frytkami.
Smacznego!
W PIWNEJ PANIERCE Z SOSEM TZATZIKI
- Śledzie po kołobrzesku – 150 g
- frytki - 150 g
- mąka pszenna - 100 g
- mąka kukurydziana - 100 g
- mąka ziemniaczana - 100 g
- soda oczyszczona - 40 g
- proszek do pieczenia - 10 g
- piwo jasne - 300 ml
- jajka - 2 szt. opcjonalnie można dołożyć
- sól - 10 g
- jogurt naturalny typu greckiego - 400 g
- świeży ogórek długi - 1 szt.
- czosnek w paście olejowej - 10 g
- oliwa z oliwek - 50 ml
- pieprz, sól do smaku
- olej rzepakowy do smażenia - 500 ml
Panierka:
Sos tzatziki:
W PIWNEJ PANIERCE Z SOSEM TZATZIKI
- Śledzie po kołobrzesku – 150 g
- frytki - 150 g
- mąka pszenna - 100 g
- mąka kukurydziana - 100 g
- mąka ziemniaczana - 100 g
- soda oczyszczona - 40 g
- proszek do pieczenia - 10 g
- piwo jasne - 300 ml
- jajka - 2 szt. opcjonalnie można dołożyć
- sól - 10 g
- jogurt naturalny typu greckiego - 400 g
- świeży ogórek długi - 1 szt.
- czosnek w paście olejowej - 10 g
- oliwa z oliwek - 50 ml
- pieprz, sól do smaku
- olej rzepakowy do smażenia - 500 ml
Panierka:
Sos tzatziki:
PRZYGOTOWANIE:
1. Śledzie odcedź przez sitko, osusz ręcznikiem papierowym i odstaw do lodówki na około 30 minut.
2. Panierka: wszystkie składniki do panierki dokładnie wymieszaj, a następnie dolewaj piwo, cały czas dokładnie mieszając. Ciasto powinno być gęste, ale lekko lejące się. Odłóż do lodówki na 30 minut.
3. Sos tzatziki: ogórka pokrój wzdłuż na 4 części, wykrój pestki, a następnie na grubym oczku tarki ręcznej trzyj w wiórki, tak aby zielona skórka została w całości. Wyciśnij wiórki z nadmiaru soku.
Obrany czosnek z jednej główki zmiksuj ręcznym mikserem, z olejem lub oliwą z oliwek na konsystencję kremu.
Do miski włóż jogurt naturalny typu greckiego, przygotowane ogórki i czosnek w paście. Wymieszaj i dopraw. W sosie tzatziki mają być wyraźnie wyczuwalne sól i pieprz. Odłóż sos do lodówki.
4. Filety śledzia obtocz lekko w mące, a następnie włóż do panierki piwnej, tak aby z każdej strony filet był w panierce. Włóż go powoli do oleju rzepakowego rozgrzanego do temperatury 160 stopni.
5. Smaż filety do uzyskania złoto-brązowego koloru po obu stronach.
6. Podaj z przygotowanym wcześniej z sosem tzatziki i frytkami.
Smacznego!
1. Śledzie odcedź przez sitko, osusz ręcznikiem papierowym i odstaw do lodówki na około 30 minut.
2. Panierka: wszystkie składniki do panierki dokładnie wymieszaj, a następnie dolewaj piwo, cały czas dokładnie mieszając. Ciasto powinno być gęste, ale lekko lejące się. Odłóż do lodówki na 30 minut.
3. Sos tzatziki: ogórka pokrój wzdłuż na 4 części, wykrój pestki, a następnie na grubym oczku tarki ręcznej trzyj w wiórki, tak aby zielona skórka została w całości. Wyciśnij wiórki z nadmiaru soku.
Obrany czosnek z jednej główki zmiksuj ręcznym mikserem, z olejem lub oliwą z oliwek na konsystencję kremu.
Do miski włóż jogurt naturalny typu greckiego, przygotowane ogórki i czosnek w paście. Wymieszaj i dopraw. W sosie tzatziki mają być wyraźnie wyczuwalne sól i pieprz. Odłóż sos do lodówki.
4. Filety śledzia obtocz lekko w mące, a następnie włóż do panierki piwnej, tak aby z każdej strony filet był w panierce. Włóż go powoli do oleju rzepakowego rozgrzanego do temperatury 160 stopni.
5. Smaż filety do uzyskania złoto-brązowego koloru po obu stronach.
6. Podaj z przygotowanym wcześniej z sosem tzatziki i frytkami.
Smacznego!