SKŁADNIKI:
- Mąka pszenna 200 g
- Mąka kukurydziana 100 g
- Masło 70 g
- Mleko ok. 100 ml
- Sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
FARSZ ZE ŚLEDZIA PO KOŁOBRZESKU Z KUKURYDZĄ I AWOKADO
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
SOS CHILLI MAYO
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę pszenną i kukurydzianą wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj.
- W małym rondelku rozpuść masło i delikatnie podgrzewaj. Ostudzone mleko z masłem dodaj do mąki, dopraw do smaku solą i wyrabiaj na gładkie ciasto.
- Uformuj małe kuleczki i przykryj ściereczką na około 15 minut. Wałkuj małe placuszki i smaż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.
FARSZ ZE ŚLEDZIA PO KOŁOBRZESKU Z KUKURYDZĄ I AWOKADO
SKŁADNIKI:
- Śledzie po kołobrzesku® 10 kawałków
- Awokado 1 szt.
- Ogórek świeży 1 szt.
- Papryka czerwona 1 szt.
- Kukurydza około ½ puszki
- Pomidor 1 szt. /najlepiej polski malinowy/
- Świeża kolendra – ilość według uznania
- Bukiet świeżych sałat
- Oliwa z oliwek do smaku
- Sól, pieprz, sok z limonki do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Śledzie po kołobrzesku® pokrój (niekoniecznie na drobne kawałki) i przełóż do miski.
- Warzywa pokrój w kostkę. Pamiętaj, że pokrojone warzywa warto ułożyć na ręczniku papierowym, aby je odsączyć – farsz będzie bardziej zwarty.
- Do warzyw dodaj Śledzie po kołobrzesku®. Awokado pokrojone w kostkę dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki.
- Dodaj kukurydzę i miks świeżych sałat.
- Na koniec dodaj dużą ilość kolendry.
SOS CHILLI MAYO
SKŁADNIKI:
- Papryczka Chilli 1-2 szt.
- Papryka czerwona 1 szt.
- Oliwa z oliwek 100 ml
- Majonez dobrej jakości
- Czerwone wino
- Sól, pieprz, sok z limonki do smaku
- Musztarda 1 łyżeczka
- Miód 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
- Paprykę chilli i czerwoną (zwykłą) smaż na oliwie z oliwek. Dodaj odrobinę czerwonego wina. Zmiksuj całość na gładką masę i wystudź.
- Majonez dopraw solą, pieprzem, sokiem z limonki i dodaj wystudzone, zmiksowane papryki.
- Wymieszaj wszystko dokładnie i dopraw do smaku musztardą i miodem.
SKŁADNIKI:
- Mąka pszenna 200 g
- Mąka kukurydziana 100 g
- Masło 70 g
- Mleko ok. 100 ml
- Sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
FARSZ ZE ŚLEDZIA PO KOŁOBRZESKU Z KUKURYDZĄ I AWOKADO
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
SOS CHILLI MAYO
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę pszenną i kukurydzianą wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj.
- W małym rondelku rozpuść masło i delikatnie podgrzewaj. Ostudzone mleko z masłem dodaj do mąki, dopraw do smaku solą i wyrabiaj na gładkie ciasto.
- Uformuj małe kuleczki i przykryj ściereczką na około 15 minut. Wałkuj małe placuszki i smaż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.
FARSZ ZE ŚLEDZIA PO KOŁOBRZESKU Z KUKURYDZĄ I AWOKADO
SKŁADNIKI:
- Śledzie po kołobrzesku® 10 kawałków
- Awokado 1 szt.
- Ogórek świeży 1 szt.
- Papryka czerwona 1 szt.
- Kukurydza około ½ puszki
- Pomidor 1 szt. /najlepiej polski malinowy/
- Świeża kolendra – ilość według uznania
- Bukiet świeżych sałat
- Oliwa z oliwek do smaku
- Sól, pieprz, sok z limonki do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Śledzie po kołobrzesku® pokrój (niekoniecznie na drobne kawałki) i przełóż do miski.
- Warzywa pokrój w kostkę. Pamiętaj, że pokrojone warzywa warto ułożyć na ręczniku papierowym, aby je odsączyć – farsz będzie bardziej zwarty.
- Do warzyw dodaj Śledzie po kołobrzesku®. Awokado pokrojone w kostkę dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki.
- Dodaj kukurydzę i miks świeżych sałat.
- Na koniec dodaj dużą ilość kolendry.
SOS CHILLI MAYO
SKŁADNIKI:
- Papryczka Chilli 1-2 szt.
- Papryka czerwona 1 szt.
- Oliwa z oliwek 100 ml
- Majonez dobrej jakości
- Czerwone wino
- Sól, pieprz, sok z limonki do smaku
- Musztarda 1 łyżeczka
- Miód 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
- Paprykę chilli i czerwoną (zwykłą) smaż na oliwie z oliwek. Dodaj odrobinę czerwonego wina. Zmiksuj całość na gładką masę i wystudź.
- Majonez dopraw solą, pieprzem, sokiem z limonki i dodaj wystudzone, zmiksowane papryki.
- Wymieszaj wszystko dokładnie i dopraw do smaku musztardą i miodem.