MEKSYKAŃSKIE TACOS ZE ŚLEDZIEM PO KOŁOBRZESKU

DOMOWE TACOS

SKŁADNIKI:
  • Mąka pszenna 200 g
  • Mąka kukurydziana 100 g
  • Masło 70 g
  • Mleko ok. 100 ml
  • Sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę pszenną i kukurydzianą wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj.
  2. W małym rondelku rozpuść masło i delikatnie podgrzewaj. Ostudzone mleko z masłem dodaj do mąki, dopraw do smaku solą i wyrabiaj na gładkie ciasto.
  3. Uformuj małe kuleczki i przykryj ściereczką na około 15 minut. Wałkuj małe placuszki i smaż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.


FARSZ ZE ŚLEDZIA PO KOŁOBRZESKU Z KUKURYDZĄ I AWOKADO

SKŁADNIKI:
  • Śledzie po kołobrzesku® 10 kawałków
  • Awokado 1 szt.
  • Ogórek świeży 1 szt.
  • Papryka czerwona 1 szt.
  • Kukurydza około ½ puszki
  • Pomidor 1 szt. /najlepiej polski malinowy/
  • Świeża kolendra – ilość według uznania
  • Bukiet świeżych sałat
  • Oliwa z oliwek do smaku
  • Sól, pieprz, sok z limonki do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Śledzie po kołobrzesku® pokrój (niekoniecznie na drobne kawałki) i przełóż do miski.
  2. Warzywa pokrój w kostkę. Pamiętaj, że pokrojone warzywa warto ułożyć na ręczniku papierowym, aby je odsączyć – farsz będzie bardziej zwarty.
  3. Do warzyw dodaj Śledzie po kołobrzesku®. Awokado pokrojone w kostkę dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki.
  4. Dodaj kukurydzę i miks świeżych sałat.
  5. Na koniec dodaj dużą ilość kolendry.

SOS CHILLI MAYO

SKŁADNIKI:
  • Papryczka Chilli 1-2 szt.
  • Papryka czerwona 1 szt.
  • Oliwa z oliwek 100 ml
  • Majonez dobrej jakości
  • Czerwone wino
  • Sól, pieprz, sok z limonki do smaku
  • Musztarda 1 łyżeczka
  • Miód 1 łyżeczka

PRZYGOTOWANIE:

  1. Paprykę chilli i czerwoną (zwykłą) smaż na oliwie z oliwek. Dodaj odrobinę czerwonego wina. Zmiksuj całość na gładką masę i wystudź.
  2. Majonez dopraw solą, pieprzem, sokiem z limonki i dodaj wystudzone, zmiksowane papryki.
  3. Wymieszaj wszystko dokładnie i dopraw do smaku musztardą i miodem.


MEKSYKAŃSKIE TACOS ZE ŚLEDZIEM PO KOŁOBRZESKU

DOMOWE TACOS

SKŁADNIKI:
  • Mąka pszenna 200 g
  • Mąka kukurydziana 100 g
  • Masło 70 g
  • Mleko ok. 100 ml
  • Sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę pszenną i kukurydzianą wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj.
  2. W małym rondelku rozpuść masło i delikatnie podgrzewaj. Ostudzone mleko z masłem dodaj do mąki, dopraw do smaku solą i wyrabiaj na gładkie ciasto.
  3. Uformuj małe kuleczki i przykryj ściereczką na około 15 minut. Wałkuj małe placuszki i smaż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.


FARSZ ZE ŚLEDZIA PO KOŁOBRZESKU Z KUKURYDZĄ I AWOKADO

SKŁADNIKI:
  • Śledzie po kołobrzesku® 10 kawałków
  • Awokado 1 szt.
  • Ogórek świeży 1 szt.
  • Papryka czerwona 1 szt.
  • Kukurydza około ½ puszki
  • Pomidor 1 szt. /najlepiej polski malinowy/
  • Świeża kolendra – ilość według uznania
  • Bukiet świeżych sałat
  • Oliwa z oliwek do smaku
  • Sól, pieprz, sok z limonki do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Śledzie po kołobrzesku® pokrój (niekoniecznie na drobne kawałki) i przełóż do miski.
  2. Warzywa pokrój w kostkę. Pamiętaj, że pokrojone warzywa warto ułożyć na ręczniku papierowym, aby je odsączyć – farsz będzie bardziej zwarty.
  3. Do warzyw dodaj Śledzie po kołobrzesku®. Awokado pokrojone w kostkę dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki.
  4. Dodaj kukurydzę i miks świeżych sałat.
  5. Na koniec dodaj dużą ilość kolendry.

SOS CHILLI MAYO

SKŁADNIKI:
  • Papryczka Chilli 1-2 szt.
  • Papryka czerwona 1 szt.
  • Oliwa z oliwek 100 ml
  • Majonez dobrej jakości
  • Czerwone wino
  • Sól, pieprz, sok z limonki do smaku
  • Musztarda 1 łyżeczka
  • Miód 1 łyżeczka

PRZYGOTOWANIE:

  1. Paprykę chilli i czerwoną (zwykłą) smaż na oliwie z oliwek. Dodaj odrobinę czerwonego wina. Zmiksuj całość na gładką masę i wystudź.
  2. Majonez dopraw solą, pieprzem, sokiem z limonki i dodaj wystudzone, zmiksowane papryki.
  3. Wymieszaj wszystko dokładnie i dopraw do smaku musztardą i miodem.