PIERNIKOWY ŚLEDŹ Z MUSEM JABŁKOWYM
FASZEROWANYM ZIEMNIAKIEM I MUSZTARDĄ PIERNIKOWĄ

SKŁADNIKI:
  • Śledzie po gryficku – 1 opakowanie
OLEJ PIERNIKOWY

SKŁADNIKI:
  • Olej ze Śledzi po gryficku
  • Kora cynamonu – 1 laska
  • Liść laurowy, ziele angielskie, ziarno pieprzu, anyż
  • Przyprawa piernikowa – 1 łyżka

PRZYGOTOWANIE:

  1. Śledzie po gryficku odsącz z oleju i wysusz na ręczniku papierowym.
  2. Olej wlej do rondelka, dodaj wszystkie przyprawy i doprowadź do temperatury ok. 65 stopni C. Odstaw do wystudzenia.
  3. Wystudzonym olejem zalej śledzie i pozostaw na około 3 godziny, aby go zamarynować.

MUS JABŁKOWY

SKŁADNIKI:
  • Jabłka 200 g
  • Sok jabłkowy tłoczony 0,5 l
  • Żelatyna 15 g
  • Miód, sok z cytryny do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jabłka obierz ze skórki, wydrąż środki i pokrój w drobną kosteczkę.
  2. Sok jabłkowy zagotuj i dodaj pokrojone jabłka. Gotuj do rozgotowania jabłek.
  3. Żelatynę namocz w zimnej wodzie.
  4. Jabłka zmiksuj i dodaj namoczoną żelatynę. Odstaw do wystygnięcia.
  5. Galaretkę po raz kolejny zmiksuj na gładki mus dodając miód i sok z cytryny do smaku.

MUSZTARDA PIERNICOVA

SKŁADNIKI:
  • Musztarda dobrej jakości /najlepiej DJON/
  • Przyprawa piernikowa

PRZYGOTOWANIE:

  • Musztardę wymieszaj z przyprawą piernikową. Możesz dodać szczyptę imbiru.

ZIEMNIAK FASZEROWANY PO POLSKU

SKŁADNIKI:
  • Młode ziemniaki średniej wielkości
  • Kwaśna śmietana 100 g
  • Jabłko zielone 1 szt.
  • Cebulka szalotka 1 szt.
  • Ocet biały winny do smaku
  • Sól, pieprz, cukier do smaku
  • Dużo świeżego koperku do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

  • Ziemniaki ugotuj w skórce na miękko. Wystudź, przekrój na pół i wydrąż każdą połówkę.
  • Wydrążone ziemniaki ugnieć delikatnie widelcem, dodaj kwaśną śmietanę, posiekaną szalotkę i pokrojone w drobną kosteczkę zielone jabłko. Dopraw do smak.
  • Wydrążone ziemniaki smaż delikatnie na grillu lub patelni. Nadziej przygotowanym wcześniej farszem.

PODANIE:
Śledzie układaj według własnego uznania lub według wzoru. Dekoruj dużą ilością świeżego kopru. Zachowaj dobre proporcje śledzia do pozostałych dodatków. Możesz dodać ćwiartkę cytryny dla odświeżenia.
PRZYPRAWA PIERNIKOWA

SKŁADNIKI:
  • Ziele angielskie – 5 g
  • Cynamon – 40 g
  • Kardamon – 10 g
  • Kolendra - 5 g ziaren kolendry
  • Gałka muszkatołowa – 10 g
  • Imbir – 15 g
  • Liść laurowy

PRZYGOTOWANIE:

  • Wszystkie składniki przyprawy muszą być drobno zmielone i połączone.


PIERNIKOWY ŚLEDŹ Z MUSEM JABŁKOWYM
FASZEROWANYM ZIEMNIAKIEM I MUSZTARDĄ PIERNIKOWĄ

SKŁADNIKI:
  • Śledzie po gryficku – 1 opakowanie
OLEJ PIERNIKOWY

SKŁADNIKI:
  • Olej ze Śledzi po gryficku
  • Kora cynamonu – 1 laska
  • Liść laurowy, ziele angielskie, ziarno pieprzu, anyż
  • Przyprawa piernikowa – 1 łyżka

PRZYGOTOWANIE:

  1. Śledzie po gryficku odsącz z oleju i wysusz na ręczniku papierowym.
  2. Olej wlej do rondelka, dodaj wszystkie przyprawy i doprowadź do temperatury ok. 65 stopni C. Odstaw do wystudzenia.
  3. Wystudzonym olejem zalej śledzie i pozostaw na około 3 godziny, aby go zamarynować.

MUS JABŁKOWY

SKŁADNIKI:
  • Jabłka 200 g
  • Sok jabłkowy tłoczony 0,5 l
  • Żelatyna 15 g
  • Miód, sok z cytryny do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jabłka obierz ze skórki, wydrąż środki i pokrój w drobną kosteczkę.
  2. Sok jabłkowy zagotuj i dodaj pokrojone jabłka. Gotuj do rozgotowania jabłek.
  3. Żelatynę namocz w zimnej wodzie.
  4. Jabłka zmiksuj i dodaj namoczoną żelatynę. Odstaw do wystygnięcia.
  5. Galaretkę po raz kolejny zmiksuj na gładki mus dodając miód i sok z cytryny do smaku.

MUSZTARDA PIERNICOVA

SKŁADNIKI:
  • Musztarda dobrej jakości /najlepiej DJON/
  • Przyprawa piernikowa

PRZYGOTOWANIE:

  • Musztardę wymieszaj z przyprawą piernikową. Możesz dodać szczyptę imbiru.

ZIEMNIAK FASZEROWANY PO POLSKU

SKŁADNIKI:
  • Młode ziemniaki średniej wielkości
  • Kwaśna śmietana 100 g
  • Jabłko zielone 1 szt.
  • Cebulka szalotka 1 szt.
  • Ocet biały winny do smaku
  • Sól, pieprz, cukier do smaku
  • Dużo świeżego koperku do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

  • Ziemniaki ugotuj w skórce na miękko. Wystudź, przekrój na pół i wydrąż każdą połówkę.
  • Wydrążone ziemniaki ugnieć delikatnie widelcem, dodaj kwaśną śmietanę, posiekaną szalotkę i pokrojone w drobną kosteczkę zielone jabłko. Dopraw do smak.
  • Wydrążone ziemniaki smaż delikatnie na grillu lub patelni. Nadziej przygotowanym wcześniej farszem.

PODANIE:
Śledzie układaj według własnego uznania lub według wzoru. Dekoruj dużą ilością świeżego kopru. Zachowaj dobre proporcje śledzia do pozostałych dodatków. Możesz dodać ćwiartkę cytryny dla odświeżenia.
PRZYPRAWA PIERNIKOWA

SKŁADNIKI:
  • Ziele angielskie – 5 g
  • Cynamon – 40 g
  • Kardamon – 10 g
  • Kolendra - 5 g ziaren kolendry
  • Gałka muszkatołowa – 10 g
  • Imbir – 15 g
  • Liść laurowy

PRZYGOTOWANIE:

  • Wszystkie składniki przyprawy muszą być drobno zmielone i połączone.