FASZEROWANYM ZIEMNIAKIEM I MUSZTARDĄ PIERNIKOWĄ
- Śledzie po gryficku – 1 opakowanie
OLEJ PIERNIKOWY
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
MUS JABŁKOWY
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
MUSZTARDA PIERNICOVA
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
ZIEMNIAK FASZEROWANY PO POLSKU
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
PODANIE:
Śledzie układaj według własnego uznania lub według wzoru. Dekoruj dużą ilością świeżego kopru. Zachowaj dobre proporcje śledzia do pozostałych dodatków. Możesz dodać ćwiartkę cytryny dla odświeżenia.
PRZYPRAWA PIERNIKOWA
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
SKŁADNIKI:
- Olej ze Śledzi po gryficku
- Kora cynamonu – 1 laska
- Liść laurowy, ziele angielskie, ziarno pieprzu, anyż
- Przyprawa piernikowa – 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE:
- Śledzie po gryficku odsącz z oleju i wysusz na ręczniku papierowym.
- Olej wlej do rondelka, dodaj wszystkie przyprawy i doprowadź do temperatury ok. 65 stopni C. Odstaw do wystudzenia.
- Wystudzonym olejem zalej śledzie i pozostaw na około 3 godziny, aby go zamarynować.
MUS JABŁKOWY
SKŁADNIKI:
- Jabłka 200 g
- Sok jabłkowy tłoczony 0,5 l
- Żelatyna 15 g
- Miód, sok z cytryny do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Jabłka obierz ze skórki, wydrąż środki i pokrój w drobną kosteczkę.
- Sok jabłkowy zagotuj i dodaj pokrojone jabłka. Gotuj do rozgotowania jabłek.
- Żelatynę namocz w zimnej wodzie.
- Jabłka zmiksuj i dodaj namoczoną żelatynę. Odstaw do wystygnięcia.
- Galaretkę po raz kolejny zmiksuj na gładki mus dodając miód i sok z cytryny do smaku.
MUSZTARDA PIERNICOVA
SKŁADNIKI:
- Musztarda dobrej jakości /najlepiej DJON/
- Przyprawa piernikowa
PRZYGOTOWANIE:
- Musztardę wymieszaj z przyprawą piernikową. Możesz dodać szczyptę imbiru.
ZIEMNIAK FASZEROWANY PO POLSKU
SKŁADNIKI:
- Młode ziemniaki średniej wielkości
- Kwaśna śmietana 100 g
- Jabłko zielone 1 szt.
- Cebulka szalotka 1 szt.
- Ocet biały winny do smaku
- Sól, pieprz, cukier do smaku
- Dużo świeżego koperku do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki ugotuj w skórce na miękko. Wystudź, przekrój na pół i wydrąż każdą połówkę.
- Wydrążone ziemniaki ugnieć delikatnie widelcem, dodaj kwaśną śmietanę, posiekaną szalotkę i pokrojone w drobną kosteczkę zielone jabłko. Dopraw do smak.
- Wydrążone ziemniaki smaż delikatnie na grillu lub patelni. Nadziej przygotowanym wcześniej farszem.
PODANIE:
Śledzie układaj według własnego uznania lub według wzoru. Dekoruj dużą ilością świeżego kopru. Zachowaj dobre proporcje śledzia do pozostałych dodatków. Możesz dodać ćwiartkę cytryny dla odświeżenia.
PRZYPRAWA PIERNIKOWA
SKŁADNIKI:
- Ziele angielskie – 5 g
- Cynamon – 40 g
- Kardamon – 10 g
- Kolendra - 5 g ziaren kolendry
- Gałka muszkatołowa – 10 g
- Imbir – 15 g
- Liść laurowy
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki przyprawy muszą być drobno zmielone i połączone.
FASZEROWANYM ZIEMNIAKIEM I MUSZTARDĄ PIERNIKOWĄ
- Śledzie po gryficku – 1 opakowanie
OLEJ PIERNIKOWY
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
MUS JABŁKOWY
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
MUSZTARDA PIERNICOVA
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
ZIEMNIAK FASZEROWANY PO POLSKU
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
PODANIE:
Śledzie układaj według własnego uznania lub według wzoru. Dekoruj dużą ilością świeżego kopru. Zachowaj dobre proporcje śledzia do pozostałych dodatków. Możesz dodać ćwiartkę cytryny dla odświeżenia.
PRZYPRAWA PIERNIKOWA
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
SKŁADNIKI:
- Olej ze Śledzi po gryficku
- Kora cynamonu – 1 laska
- Liść laurowy, ziele angielskie, ziarno pieprzu, anyż
- Przyprawa piernikowa – 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE:
- Śledzie po gryficku odsącz z oleju i wysusz na ręczniku papierowym.
- Olej wlej do rondelka, dodaj wszystkie przyprawy i doprowadź do temperatury ok. 65 stopni C. Odstaw do wystudzenia.
- Wystudzonym olejem zalej śledzie i pozostaw na około 3 godziny, aby go zamarynować.
MUS JABŁKOWY
SKŁADNIKI:
- Jabłka 200 g
- Sok jabłkowy tłoczony 0,5 l
- Żelatyna 15 g
- Miód, sok z cytryny do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Jabłka obierz ze skórki, wydrąż środki i pokrój w drobną kosteczkę.
- Sok jabłkowy zagotuj i dodaj pokrojone jabłka. Gotuj do rozgotowania jabłek.
- Żelatynę namocz w zimnej wodzie.
- Jabłka zmiksuj i dodaj namoczoną żelatynę. Odstaw do wystygnięcia.
- Galaretkę po raz kolejny zmiksuj na gładki mus dodając miód i sok z cytryny do smaku.
MUSZTARDA PIERNICOVA
SKŁADNIKI:
- Musztarda dobrej jakości /najlepiej DJON/
- Przyprawa piernikowa
PRZYGOTOWANIE:
- Musztardę wymieszaj z przyprawą piernikową. Możesz dodać szczyptę imbiru.
ZIEMNIAK FASZEROWANY PO POLSKU
SKŁADNIKI:
- Młode ziemniaki średniej wielkości
- Kwaśna śmietana 100 g
- Jabłko zielone 1 szt.
- Cebulka szalotka 1 szt.
- Ocet biały winny do smaku
- Sól, pieprz, cukier do smaku
- Dużo świeżego koperku do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki ugotuj w skórce na miękko. Wystudź, przekrój na pół i wydrąż każdą połówkę.
- Wydrążone ziemniaki ugnieć delikatnie widelcem, dodaj kwaśną śmietanę, posiekaną szalotkę i pokrojone w drobną kosteczkę zielone jabłko. Dopraw do smak.
- Wydrążone ziemniaki smaż delikatnie na grillu lub patelni. Nadziej przygotowanym wcześniej farszem.
PODANIE:
Śledzie układaj według własnego uznania lub według wzoru. Dekoruj dużą ilością świeżego kopru. Zachowaj dobre proporcje śledzia do pozostałych dodatków. Możesz dodać ćwiartkę cytryny dla odświeżenia.
PRZYPRAWA PIERNIKOWA
SKŁADNIKI:
- Ziele angielskie – 5 g
- Cynamon – 40 g
- Kardamon – 10 g
- Kolendra - 5 g ziaren kolendry
- Gałka muszkatołowa – 10 g
- Imbir – 15 g
- Liść laurowy
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki przyprawy muszą być drobno zmielone i połączone.