PODWĘDZANE PRALINY ZE ŚLEDZIA PO WOLIŃSKU
W BIAŁEJ CZEKOLADZIE, PODANE NA SAŁATCE Z ZIELONEGO OGÓRKA Z KOLENDRĄ I ZIELONYM JABŁKIEM

PRALINY ŚLEDZIOWE

SKŁADNIKI:
  • Śledź po wolińsku ok. 15 kawałków
  • Biała czekolada 200 g
  • Sok z cytryny 50 ml
  • Sól i biały pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:

Pierwsze 10 kawałków Śledzia po wolińsku zmiksuj na puszystą masę i przełóż do miski. Pozostałe 5 kawałków pokrój drobno i dorzuć do masy. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem, następnie uformuj kulki jak na praliny. Przełóż na papier pergaminowy i włóż do zamrażarki. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wyjmij z zamrażarki kuleczki śledziowe i wbij w każdą z nich wykałaczkę. Kuleczki zamocz w ciepłej czekoladzie. Przed podaniem poczekaj około 30 minut na odpoczynek i rozmrożenie pralin.

SAŁATKA Z ZIELONEGO OGÓRKA I JABŁKA

SKŁADNIKI:
  • Ogórek świeży zielony 2 szt.
  • Zielone jabłko 2 szt.
  • Świeża kolendra 1 mały pęczek
  • Sok z 1 cytryny
  • Miód 1 łyżka
  • Świeży imbir odrobinę
  • Mała papryczka Chilli

PRZYGOTOWANIE:

Ogórki obierz ze skórki i wydrąż środki. Pokrój je w małą, równą kosteczkę. Jabłka obierz, pokrój w drobną kostkę i dodaj do ogórka. Szybko dodaj sok z cytryny, aby jabłko nie ściemniało. Dodaj posiekaną kolendrę, chilli, tarty imbir i miód do smaku. Dopraw solą i białym pieprzem.

Praliny układaj na gotowej sałatce. Przed podaniem posyp świeżą kolendrą, a na talerzu ułóż ćwiartkę z cytryny.

PODWĘDZANE PRALINY ZE ŚLEDZIA PO WOLIŃSKU
W BIAŁEJ CZEKOLADZIE, PODANE NA SAŁATCE Z ZIELONEGO OGÓRKA Z KOLENDRĄ I ZIELONYM JABŁKIEM

PRALINY ŚLEDZIOWE

SKŁADNIKI:
  • Śledź po wolińsku ok. 15 kawałków
  • Biała czekolada 200 g
  • Sok z cytryny 50 ml
  • Sól i biały pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:

Pierwsze 10 kawałków Śledzia po wolińsku zmiksuj na puszystą masę i przełóż do miski. Pozostałe 5 kawałków pokrój drobno i dorzuć do masy. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem, następnie uformuj kulki jak na praliny. Przełóż na papier pergaminowy i włóż do zamrażarki. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wyjmij z zamrażarki kuleczki śledziowe i wbij w każdą z nich wykałaczkę. Kuleczki zamocz w ciepłej czekoladzie. Przed podaniem poczekaj około 30 minut na odpoczynek i rozmrożenie pralin.

SAŁATKA Z ZIELONEGO OGÓRKA I JABŁKA

SKŁADNIKI:
  • Ogórek świeży zielony 2 szt.
  • Zielone jabłko 2 szt.
  • Świeża kolendra 1 mały pęczek
  • Sok z 1 cytryny
  • Miód 1 łyżka
  • Świeży imbir odrobinę
  • Mała papryczka Chilli

PRZYGOTOWANIE:

Ogórki obierz ze skórki i wydrąż środki. Pokrój je w małą, równą kosteczkę. Jabłka obierz, pokrój w drobną kostkę i dodaj do ogórka. Szybko dodaj sok z cytryny, aby jabłko nie ściemniało. Dodaj posiekaną kolendrę, chilli, tarty imbir i miód do smaku. Dopraw solą i białym pieprzem.

Praliny układaj na gotowej sałatce. Przed podaniem posyp świeżą kolendrą, a na talerzu ułóż ćwiartkę z cytryny.