ROLADA Z CIASTA DROŻDŻOWEGO ZE ŚLEDZIEM PO GRYFICKU,
DUSZONĄ, CZERWONĄ KAPUSTĄ I SOSEM Z ZIELONEGO CHRZANU

SKŁADNIKI:
  • Śledzie po gryficku około 12 kawałków

CIASTO DROŻDŻOWE

SKŁADNIKI:
  • Mąka pszenna 300 g
  • Mleko 250ml
  • Drożdże 25 g
  • Masło 25 g
  • Żóltka jaj 1 szt
  • Cukier 1 łyżka
  • Sól 0,5 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek do wysmarowania blachy
PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj zaczyn z mleka, cukru i drożdży w temperaturze około 40 stopni. Odstaw na około 20 min.Do zaczynu dodaj mąkę oraz żółtka i kręć na haku około 5 minut. Dodaj miękkie masło oraz sól i kręć jeszcze około 5 minut Do miski nasmarowanej oliwą włóż ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkuj odpowiednio i układaj pozostałe składniki Twojej rolady (pozostałe składniki poniżej)

CZERWONA MODRA KAPUSTA

SKŁADNIKI:
  • Kapusta czerwona 500 g
  • Cebula czerwona 100 g
  • Czerwone wino 100 ml
  • Miód 2 łyżki
  • Woda przegotowana lub najlepiej bulion 500 ml
  • Olej do smażenia
  • Rodzynki 2 łyżki
  • Śliwki suszone 100 g
  • Czerwony ocet winny 100 ml

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę poszatkuj drobno. Cebulę czerwoną pokrój w drobną kostkę. Smaż kapustę na oleju i osobno cebulę czerwoną na złoto. Dodaj cebulę do kapusty i smaż razem jeszcze chwile, następnie dodaj miód w celu karmelizacji. Dodaj pokrojone drobno śliwki suszone i rodzynki. Kolejno wlej czerwone wino i ocet czerwony winny, a następnie wodę lub bulion i zacznij dusić do miękkości.

ROLADA Z CIASTA DROŻDŻOWEGO

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypując delikatnie mąką. Posmaruj ciasto jajkiem i nakładaj wystudzoną, modrą kapustę. Śledzie po gryficku pokrój wzdłuż w paski i układaj na kapuście Zwiń ciasto w roladę i zawiń w folię spożywczą. Odwiń z folii po uformowaniu i ostaw na około 15 minut w ciepłe miejsce.Piecz w temperaturze 180 stopni prze około 40 minut

SOS Z ZIELONEGO CHRZANU

SKŁADNIKI:
  • Szalotka 2 szt
  • Czosnek 2 ząbki
  • Miód 1 łyżka
  • Białe wino 100 ml
  • Szpinak 50 g
  • Słodka śmietanka 300 ml
  • Bulion 100 ml
  • Chrzan wasabi pasta 1 łyżka
  • Sól, biały pieprz i imbir do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Szalotkę i czosnek pokrój drobno i smaż na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. Dodaj miód i białe wino i redukuj około 1 minuty. Kolejno dodaj śmietankę i bulion oraz zielony chrzan. Doprawiaj do smaku Na koniec dodaj szpinak i miksuj wszystko na jednolity sos. Możesz przecedzić przez drobne sito. W trakcie podawania dodaj odrobinę świeżego masła w celu zagęszczenia.

ROLADA Z CIASTA DROŻDŻOWEGO ZE ŚLEDZIEM PO GRYFICKU,
DUSZONĄ, CZERWONĄ KAPUSTĄ I SOSEM Z ZIELONEGO CHRZANU

SKŁADNIKI:
  • Śledzie po gryficku około 12 kawałków

CIASTO DROŻDŻOWE

SKŁADNIKI:
  • Mąka pszenna 300 g
  • Mleko 250ml
  • Drożdże 25 g
  • Masło 25 g
  • Żóltka jaj 1 szt
  • Cukier 1 łyżka
  • Sól 0,5 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek do wysmarowania blachy
PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj zaczyn z mleka, cukru i drożdży w temperaturze około 40 stopni. Odstaw na około 20 min.Do zaczynu dodaj mąkę oraz żółtka i kręć na haku około 5 minut. Dodaj miękkie masło oraz sól i kręć jeszcze około 5 minut Do miski nasmarowanej oliwą włóż ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkuj odpowiednio i układaj pozostałe składniki Twojej rolady (pozostałe składniki poniżej)

CZERWONA MODRA KAPUSTA

SKŁADNIKI:
  • Kapusta czerwona 500 g
  • Cebula czerwona 100 g
  • Czerwone wino 100 ml
  • Miód 2 łyżki
  • Woda przegotowana lub najlepiej bulion 500 ml
  • Olej do smażenia
  • Rodzynki 2 łyżki
  • Śliwki suszone 100 g
  • Czerwony ocet winny 100 ml

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę poszatkuj drobno. Cebulę czerwoną pokrój w drobną kostkę. Smaż kapustę na oleju i osobno cebulę czerwoną na złoto. Dodaj cebulę do kapusty i smaż razem jeszcze chwile, następnie dodaj miód w celu karmelizacji. Dodaj pokrojone drobno śliwki suszone i rodzynki. Kolejno wlej czerwone wino i ocet czerwony winny, a następnie wodę lub bulion i zacznij dusić do miękkości.

ROLADA Z CIASTA DROŻDŻOWEGO

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypując delikatnie mąką. Posmaruj ciasto jajkiem i nakładaj wystudzoną, modrą kapustę. Śledzie po gryficku pokrój wzdłuż w paski i układaj na kapuście Zwiń ciasto w roladę i zawiń w folię spożywczą. Odwiń z folii po uformowaniu i ostaw na około 15 minut w ciepłe miejsce.Piecz w temperaturze 180 stopni prze około 40 minut

SOS Z ZIELONEGO CHRZANU

SKŁADNIKI:
  • Szalotka 2 szt
  • Czosnek 2 ząbki
  • Miód 1 łyżka
  • Białe wino 100 ml
  • Szpinak 50 g
  • Słodka śmietanka 300 ml
  • Bulion 100 ml
  • Chrzan wasabi pasta 1 łyżka
  • Sól, biały pieprz i imbir do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Szalotkę i czosnek pokrój drobno i smaż na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. Dodaj miód i białe wino i redukuj około 1 minuty. Kolejno dodaj śmietankę i bulion oraz zielony chrzan. Doprawiaj do smaku Na koniec dodaj szpinak i miksuj wszystko na jednolity sos. Możesz przecedzić przez drobne sito. W trakcie podawania dodaj odrobinę świeżego masła w celu zagęszczenia.