SAMOSA ZE ŚLEDZIEM PIECZONA NA GRILLU SKŁADNIKI:
- Śledź po kołobrzesku - 3 kawałki
- Pikantna papryka jalapeno - 20 g
- Krojone szparagi - 50 g
- Cebula z pod śledzia - 20 g
- Kwaśna śmietana - 100g
- Cebulka dymka - 20 g
- Cytryna - ¼ szt.
- Ciasto na pierożki samosa - 150 g
- Sól i pieprz - do smaku
SKŁADNIKI PIEROŻKI SAMOSA:
- Mąka - 40 dkg
- Masło klarowane - 10 dkg
- Kminek - pół łyżeczki
- Woda - 50/70 ml
PRZYGOTOWANIE PIEROŻKÓW SAMOSA:
1. Mąkę, masło, wodę i rozdrobniony w moździerzu kminek mieszamy w misce i ugniatamy jak ciasto na pierogi.
2. Wałkujemy na cienkie plastry.
PRZYGOTOWANIE FARSZ:
1. Śledzie, papryczki, szparagi i cebulę kroimy w drobną kostkę.
2. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
3. Gotowy farsz nakładamy łyżką na rozwałkowane ciasto samosa.
4. Formujemy samosę w formie trójkątnych pierożków.
5. Przed grillowaniem, surowe ciasto z farszem podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 2 - 3 minuty.
6. Podpieczoną samosę grillujemy do momentu zarumienienia, podajemy z kwaśną śmietaną i drobno pokrojoną dymką z dodatkiem soku z cytryny.
Smacznego!
1. Mąkę, masło, wodę i rozdrobniony w moździerzu kminek mieszamy w misce i ugniatamy jak ciasto na pierogi.
2. Wałkujemy na cienkie plastry.
PRZYGOTOWANIE FARSZ:
1. Śledzie, papryczki, szparagi i cebulę kroimy w drobną kostkę.
2. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
3. Gotowy farsz nakładamy łyżką na rozwałkowane ciasto samosa.
4. Formujemy samosę w formie trójkątnych pierożków.
5. Przed grillowaniem, surowe ciasto z farszem podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 2 - 3 minuty.
6. Podpieczoną samosę grillujemy do momentu zarumienienia, podajemy z kwaśną śmietaną i drobno pokrojoną dymką z dodatkiem soku z cytryny.
Smacznego!
SAMOSA ZE ŚLEDZIEM PIECZONA NA GRILLU SKŁADNIKI:
- Śledź po kołobrzesku - 3 kawałki
- Pikantna papryka jalapeno - 20 g
- Krojone szparagi - 50 g
- Cebula z pod śledzia - 20 g
- Kwaśna śmietana - 100g
- Cebulka dymka - 20 g
- Cytryna - ¼ szt.
- Ciasto na pierożki samosa - 150 g
- Sól i pieprz - do smaku
SKŁADNIKI PIEROŻKI SAMOSA:
- Mąka - 40 dkg
- Masło klarowane - 10 dkg
- Kminek - pół łyżeczki
- Woda - 50/70 ml
PRZYGOTOWANIE PIEROŻKÓW SAMOSA:
1. Mąkę, masło, wodę i rozdrobniony w moździerzu kminek mieszamy w misce i ugniatamy jak ciasto na pierogi.
2. Wałkujemy na cienkie plastry.
PRZYGOTOWANIE FARSZ:
1. Śledzie, papryczki, szparagi i cebulę kroimy w drobną kostkę.
2. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
3. Gotowy farsz nakładamy łyżką na rozwałkowane ciasto samosa.
4. Formujemy samosę w formie trójkątnych pierożków.
5. Przed grillowaniem, surowe ciasto z farszem podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 2 - 3 minuty.
6. Podpieczoną samosę grillujemy do momentu zarumienienia, podajemy z kwaśną śmietaną i drobno pokrojoną dymką z dodatkiem soku z cytryny.
Smacznego!
1. Mąkę, masło, wodę i rozdrobniony w moździerzu kminek mieszamy w misce i ugniatamy jak ciasto na pierogi.
2. Wałkujemy na cienkie plastry.
PRZYGOTOWANIE FARSZ:
1. Śledzie, papryczki, szparagi i cebulę kroimy w drobną kostkę.
2. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
3. Gotowy farsz nakładamy łyżką na rozwałkowane ciasto samosa.
4. Formujemy samosę w formie trójkątnych pierożków.
5. Przed grillowaniem, surowe ciasto z farszem podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 2 - 3 minuty.
6. Podpieczoną samosę grillujemy do momentu zarumienienia, podajemy z kwaśną śmietaną i drobno pokrojoną dymką z dodatkiem soku z cytryny.
Smacznego!