SAMOSA ZE ŚLEDZIEM PIECZONA NA GRILLU

SKŁADNIKI:
  • Śledź po kołobrzesku - 3 kawałki
  • Pikantna papryka jalapeno - 20 g
  • Krojone szparagi - 50 g
  • Cebula z pod śledzia - 20 g
  • Kwaśna śmietana - 100g
  • Cebulka dymka - 20 g
  • Cytryna - ¼ szt.
  • Ciasto na pierożki samosa - 150 g
  • Sól i pieprz - do smaku

SKŁADNIKI PIEROŻKI SAMOSA:
  • Mąka - 40 dkg
  • Masło klarowane - 10 dkg
  • Kminek - pół łyżeczki
  • Woda - 50/70 ml
PRZYGOTOWANIE PIEROŻKÓW SAMOSA:

1. Mąkę, masło, wodę i rozdrobniony w moździerzu kminek mieszamy w misce i ugniatamy jak ciasto na pierogi.
2. Wałkujemy na cienkie plastry.

PRZYGOTOWANIE FARSZ:

1. Śledzie, papryczki, szparagi i cebulę kroimy w drobną kostkę.
2. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
3. Gotowy farsz nakładamy łyżką na rozwałkowane ciasto samosa.
4. Formujemy samosę w formie trójkątnych pierożków.
5. Przed grillowaniem, surowe ciasto z farszem podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 2 - 3 minuty.
6. Podpieczoną samosę grillujemy do momentu zarumienienia, podajemy z kwaśną śmietaną i drobno pokrojoną dymką z dodatkiem soku z cytryny.

Smacznego!

SAMOSA ZE ŚLEDZIEM PIECZONA NA GRILLU

SKŁADNIKI:
  • Śledź po kołobrzesku - 3 kawałki
  • Pikantna papryka jalapeno - 20 g
  • Krojone szparagi - 50 g
  • Cebula z pod śledzia - 20 g
  • Kwaśna śmietana - 100g
  • Cebulka dymka - 20 g
  • Cytryna - ¼ szt.
  • Ciasto na pierożki samosa - 150 g
  • Sól i pieprz - do smaku

SKŁADNIKI PIEROŻKI SAMOSA:
  • Mąka - 40 dkg
  • Masło klarowane - 10 dkg
  • Kminek - pół łyżeczki
  • Woda - 50/70 ml
PRZYGOTOWANIE PIEROŻKÓW SAMOSA:

1. Mąkę, masło, wodę i rozdrobniony w moździerzu kminek mieszamy w misce i ugniatamy jak ciasto na pierogi.
2. Wałkujemy na cienkie plastry.

PRZYGOTOWANIE FARSZ:

1. Śledzie, papryczki, szparagi i cebulę kroimy w drobną kostkę.
2. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
3. Gotowy farsz nakładamy łyżką na rozwałkowane ciasto samosa.
4. Formujemy samosę w formie trójkątnych pierożków.
5. Przed grillowaniem, surowe ciasto z farszem podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 2 - 3 minuty.
6. Podpieczoną samosę grillujemy do momentu zarumienienia, podajemy z kwaśną śmietaną i drobno pokrojoną dymką z dodatkiem soku z cytryny.

Smacznego!