PRZYGOTOWANIE:
1. Śledzie odcedź przez sitko, przełóż do miseczki i pokrój w duże kawałki.
2. Grzyby wyjmij z zalewy i pokrój na połówki. Zalewę odłóż na bok.
3. Śledzie i grzyby wymieszaj w zalewie po grzybach, a następnie odstaw do lodówki.
Chleb pieprzowy:
1. Cukier i drożdże rozpuść w letniej wodzie, a następnie wymieszaj z wszystkimi składnikami przygotowanymi na chleb.
2. Ciasto powinno być rzadkie. Przełóż je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie odstaw je w ciepłe miejsce lub do piekarnika nagrzanego do temperatury 35-45⁰C bez wiatraka. Zostaw ciasto do wyrośnięcia, na około 30 minut. Powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.
3. Gdy ciasto wyrośnie, wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 200⁰C i piecz około 15 minut. Sprawdź wykałaczką czy jest upieczone, jeśli tak, odstaw chleb do ostygnięcia.
4. Śledzie z grzybami odcedź z marynaty i ułóż na kromkach chleba pieprzowego posmarowanego delikatnie serkiem. Udekoruj według uznania.
Smacznego !
1. Śledzie odcedź przez sitko, przełóż do miseczki i pokrój w duże kawałki.
2. Grzyby wyjmij z zalewy i pokrój na połówki. Zalewę odłóż na bok.
3. Śledzie i grzyby wymieszaj w zalewie po grzybach, a następnie odstaw do lodówki.
Chleb pieprzowy:
1. Cukier i drożdże rozpuść w letniej wodzie, a następnie wymieszaj z wszystkimi składnikami przygotowanymi na chleb.
2. Ciasto powinno być rzadkie. Przełóż je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie odstaw je w ciepłe miejsce lub do piekarnika nagrzanego do temperatury 35-45⁰C bez wiatraka. Zostaw ciasto do wyrośnięcia, na około 30 minut. Powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.
3. Gdy ciasto wyrośnie, wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 200⁰C i piecz około 15 minut. Sprawdź wykałaczką czy jest upieczone, jeśli tak, odstaw chleb do ostygnięcia.
4. Śledzie z grzybami odcedź z marynaty i ułóż na kromkach chleba pieprzowego posmarowanego delikatnie serkiem. Udekoruj według uznania.
Smacznego !
NA GRZANCE Z CHLEBA PIEPRZOWEGO
- Śledzie à la matias – 100 g
- borowiki kapelusze marynowane - 50 g
- serek Filadelfia lub inny kremowy serek - 50 g Chleb pieprzowy
- mąka tortowa - 500 g
- woda letnia - 225 ml
- jajka - 1 szt.
- cukier - 40 g
- drożdże świeże - 25 g
- pieprz młotkowany gruby - 30 g
- masło letnie - 75 g
- sól - 10 g
- foremka do chleba
- papier pieczeniowy arkusz
NA GRZANCE Z CHLEBA PIEPRZOWEGO
- Śledzie à la matias – 100 g
- borowiki kapelusze marynowane - 50 g
- serek Filadelfia lub inny kremowy serek - 50 g Chleb pieprzowy
- mąka tortowa - 500 g
- woda letnia - 225 ml
- jajka - 1 szt.
- cukier - 40 g
- drożdże świeże - 25 g
- pieprz młotkowany gruby - 30 g
- masło letnie - 75 g
- sól - 10 g
- foremka do chleba
- papier pieczeniowy arkusz
PRZYGOTOWANIE:
1. Śledzie odcedź przez sitko, przełóż do miseczki i pokrój w duże kawałki.
2. Grzyby wyjmij z zalewy i pokrój na połówki. Zalewę odłóż na bok.
3. Śledzie i grzyby wymieszaj w zalewie po grzybach, a następnie odstaw do lodówki.
Chleb pieprzowy:
1. Cukier i drożdże rozpuść w letniej wodzie, a następnie wymieszaj z wszystkimi składnikami przygotowanymi na chleb.
2. Ciasto powinno być rzadkie. Przełóż je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie odstaw je w ciepłe miejsce lub do piekarnika nagrzanego do temperatury 35-45⁰C bez wiatraka. Zostaw ciasto do wyrośnięcia, na około 30 minut. Powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.
3. Gdy ciasto wyrośnie, wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 200⁰C i piecz około 15 minut. Sprawdź wykałaczką czy jest upieczone, jeśli tak, odstaw chleb do ostygnięcia.
4. Śledzie z grzybami odcedź z marynaty i ułóż na kromkach chleba pieprzowego posmarowanego delikatnie serkiem. Udekoruj według uznania.
Smacznego !
1. Śledzie odcedź przez sitko, przełóż do miseczki i pokrój w duże kawałki.
2. Grzyby wyjmij z zalewy i pokrój na połówki. Zalewę odłóż na bok.
3. Śledzie i grzyby wymieszaj w zalewie po grzybach, a następnie odstaw do lodówki.
Chleb pieprzowy:
1. Cukier i drożdże rozpuść w letniej wodzie, a następnie wymieszaj z wszystkimi składnikami przygotowanymi na chleb.
2. Ciasto powinno być rzadkie. Przełóż je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie odstaw je w ciepłe miejsce lub do piekarnika nagrzanego do temperatury 35-45⁰C bez wiatraka. Zostaw ciasto do wyrośnięcia, na około 30 minut. Powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.
3. Gdy ciasto wyrośnie, wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 200⁰C i piecz około 15 minut. Sprawdź wykałaczką czy jest upieczone, jeśli tak, odstaw chleb do ostygnięcia.
4. Śledzie z grzybami odcedź z marynaty i ułóż na kromkach chleba pieprzowego posmarowanego delikatnie serkiem. Udekoruj według uznania.
Smacznego !