PRZYGOTOWANIE:

1. Śledzie odcedź przez sitko, przełóż do miseczki i pokrój w duże kawałki.
2. Grzyby wyjmij z zalewy i pokrój na połówki. Zalewę odłóż na bok.
3. Śledzie i grzyby wymieszaj w zalewie po grzybach, a następnie odstaw do lodówki.

Chleb pieprzowy:
1. Cukier i drożdże rozpuść w letniej wodzie, a następnie wymieszaj z wszystkimi składnikami przygotowanymi na chleb.
2. Ciasto powinno być rzadkie. Przełóż je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie odstaw je w ciepłe miejsce lub do piekarnika nagrzanego do temperatury 35-45⁰C bez wiatraka. Zostaw ciasto do wyrośnięcia, na około 30 minut. Powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.
3. Gdy ciasto wyrośnie, wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 200⁰C i piecz około 15 minut. Sprawdź wykałaczką czy jest upieczone, jeśli tak, odstaw chleb do ostygnięcia.
4. Śledzie z grzybami odcedź z marynaty i ułóż na kromkach chleba pieprzowego posmarowanego delikatnie serkiem. Udekoruj według uznania.

Smacznego !

ŚLEDŹ À LA MATIAS Z MARYNOWANYMI BOROWIKAMI
NA GRZANCE Z CHLEBA PIEPRZOWEGO

SKŁADNIKI:
  • Śledzie à la matias – 100 g
  • borowiki kapelusze marynowane - 50 g
  • serek Filadelfia lub inny kremowy serek - 50 g
  • Chleb pieprzowy
  • mąka tortowa - 500 g
  • woda letnia - 225 ml
  • jajka - 1 szt.
  • cukier - 40 g
  • drożdże świeże - 25 g
  • pieprz młotkowany gruby - 30 g
  • masło letnie - 75 g
  • sól - 10 g
  • foremka do chleba
  • papier pieczeniowy arkusz

ŚLEDŹ À LA MATIAS Z MARYNOWANYMI BOROWIKAMI
NA GRZANCE Z CHLEBA PIEPRZOWEGO

SKŁADNIKI:
  • Śledzie à la matias – 100 g
  • borowiki kapelusze marynowane - 50 g
  • serek Filadelfia lub inny kremowy serek - 50 g
  • Chleb pieprzowy
  • mąka tortowa - 500 g
  • woda letnia - 225 ml
  • jajka - 1 szt.
  • cukier - 40 g
  • drożdże świeże - 25 g
  • pieprz młotkowany gruby - 30 g
  • masło letnie - 75 g
  • sól - 10 g
  • foremka do chleba
  • papier pieczeniowy arkusz
PRZYGOTOWANIE:

1. Śledzie odcedź przez sitko, przełóż do miseczki i pokrój w duże kawałki.
2. Grzyby wyjmij z zalewy i pokrój na połówki. Zalewę odłóż na bok.
3. Śledzie i grzyby wymieszaj w zalewie po grzybach, a następnie odstaw do lodówki.

Chleb pieprzowy:
1. Cukier i drożdże rozpuść w letniej wodzie, a następnie wymieszaj z wszystkimi składnikami przygotowanymi na chleb.
2. Ciasto powinno być rzadkie. Przełóż je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie odstaw je w ciepłe miejsce lub do piekarnika nagrzanego do temperatury 35-45⁰C bez wiatraka. Zostaw ciasto do wyrośnięcia, na około 30 minut. Powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.
3. Gdy ciasto wyrośnie, wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 200⁰C i piecz około 15 minut. Sprawdź wykałaczką czy jest upieczone, jeśli tak, odstaw chleb do ostygnięcia.
4. Śledzie z grzybami odcedź z marynaty i ułóż na kromkach chleba pieprzowego posmarowanego delikatnie serkiem. Udekoruj według uznania.

Smacznego !