ŚLEDZIOWE CARPACCIOSKŁADNIKI:
- Śledzie po kołobrzesku® - ile dusza zapragnie
CARPACCIO Z BURAKÓW
SKŁADNIKI:
- 2-3 sztuki buraków
- 100 ml czerwonego octu winnego
- 100 ml czerwonego wina
- 1 łyżka miodu
- Cynamon, liść laurowy i ziele angielskie do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Buraki ugotuj w skórkach do miękkości i wystudź. W międzyczasie zagotuj ocet winny z czerwonym winem, miodem i przyprawami. Obierz buraki i zetrzyj na tarce na bardzo cienkie plastry. Następnie wrzuć na godzinę do wystudzonej zalewy.
DRESSING MUSZTARDOWY
SKŁADNIKI:
- 1 łyżka musztardy Djon
- 100 ml oleju
- 1 łyżka miodu
- 50 ml soku z cytryny
- Sól do smaku
- Gotowana woda do zagęszczenia
PRZYGOTOWANIE:
Zmiksuj wszystkie składniki do jednolitej konsystencji. Dodaj wodę gotowaną do uzyskania gładkiego sosu.
PIERNIKOWA BRIOCHE
SKŁADNIKI:
- 30 g świeżych drożdży
- 100 ml ciepłego mleka
- 400 g mąki tortowej
- 50 g cukru pudru
- 3 jajka
- 170 g miękkiego masła
- Szczypta soli
- 1 łyżka przyprawy do piernika
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże wymieszaj z cukrem, mlekiem i łyżeczką mąki - odstaw na 15 minut. Przesiej mąkę do dużej misy i dodaj sól, przyprawę piernikową oraz rozczyn. Powoli wymieszaj drewnianą łyżką. Ostrożnie wbijaj po 1 jajku i delikatnie mieszaj mikserem lub ręką przez około 20 minut.
Wyrobione ciasto przykryj folią i odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia ciasto wyłóż na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiaj przez kilka minut. Wytnij odpowiednie kawałki do małych keksówek i odstaw do ogrzania na około godzinę. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut do uzyskania złotego koloru.
Marynowane buraki wyłóż na ręcznik papierowy i ułóż na talerzu według wzoru. Śledzie pokrój według wzoru i ułóż na carpaccio. Całość polej sosem musztardowym.
Można podawać z kaparami, suszonymi pomidorami lub marynatami - typu grzybki lub gruszki w occie.
ŚLEDZIOWE CARPACCIOSKŁADNIKI:
- Śledzie po kołobrzesku® - ile dusza zapragnie
CARPACCIO Z BURAKÓW
SKŁADNIKI:
- 2-3 sztuki buraków
- 100 ml czerwonego octu winnego
- 100 ml czerwonego wina
- 1 łyżka miodu
- Cynamon, liść laurowy i ziele angielskie do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Buraki ugotuj w skórkach do miękkości i wystudź. W międzyczasie zagotuj ocet winny z czerwonym winem, miodem i przyprawami. Obierz buraki i zetrzyj na tarce na bardzo cienkie plastry. Następnie wrzuć na godzinę do wystudzonej zalewy.
DRESSING MUSZTARDOWY
SKŁADNIKI:
- 1 łyżka musztardy Djon
- 100 ml oleju
- 1 łyżka miodu
- 50 ml soku z cytryny
- Sól do smaku
- Gotowana woda do zagęszczenia
PRZYGOTOWANIE:
Zmiksuj wszystkie składniki do jednolitej konsystencji. Dodaj wodę gotowaną do uzyskania gładkiego sosu.
PIERNIKOWA BRIOCHE
SKŁADNIKI:
- 30 g świeżych drożdży
- 100 ml ciepłego mleka
- 400 g mąki tortowej
- 50 g cukru pudru
- 3 jajka
- 170 g miękkiego masła
- Szczypta soli
- 1 łyżka przyprawy do piernika
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże wymieszaj z cukrem, mlekiem i łyżeczką mąki - odstaw na 15 minut. Przesiej mąkę do dużej misy i dodaj sól, przyprawę piernikową oraz rozczyn. Powoli wymieszaj drewnianą łyżką. Ostrożnie wbijaj po 1 jajku i delikatnie mieszaj mikserem lub ręką przez około 20 minut.
Wyrobione ciasto przykryj folią i odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia ciasto wyłóż na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiaj przez kilka minut. Wytnij odpowiednie kawałki do małych keksówek i odstaw do ogrzania na około godzinę. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut do uzyskania złotego koloru.
Marynowane buraki wyłóż na ręcznik papierowy i ułóż na talerzu według wzoru. Śledzie pokrój według wzoru i ułóż na carpaccio. Całość polej sosem musztardowym.
Można podawać z kaparami, suszonymi pomidorami lub marynatami - typu grzybki lub gruszki w occie.