ŚLEDZIOWE CARPACCIO

SKŁADNIKI:
  • Śledzie po kołobrzesku® - ile dusza zapragnie

CARPACCIO Z BURAKÓW

SKŁADNIKI:
  • 2-3 sztuki buraków
  • 100 ml czerwonego octu winnego
  • 100 ml czerwonego wina
  • 1 łyżka miodu
  • Cynamon, liść laurowy i ziele angielskie do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Buraki ugotuj w skórkach do miękkości i wystudź. W międzyczasie zagotuj ocet winny z czerwonym winem, miodem i przyprawami. Obierz buraki i zetrzyj na tarce na bardzo cienkie plastry. Następnie wrzuć na godzinę do wystudzonej zalewy.

DRESSING MUSZTARDOWY

SKŁADNIKI:
  • 1 łyżka musztardy Djon
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 50 ml soku z cytryny
  • Sól do smaku
  • Gotowana woda do zagęszczenia

PRZYGOTOWANIE:

Zmiksuj wszystkie składniki do jednolitej konsystencji. Dodaj wodę gotowaną do uzyskania gładkiego sosu.

PIERNIKOWA BRIOCHE

SKŁADNIKI:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 400 g mąki tortowej
  • 50 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 170 g miękkiego masła
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka przyprawy do piernika

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże wymieszaj z cukrem, mlekiem i łyżeczką mąki - odstaw na 15 minut. Przesiej mąkę do dużej misy i dodaj sól, przyprawę piernikową oraz rozczyn. Powoli wymieszaj drewnianą łyżką. Ostrożnie wbijaj po 1 jajku i delikatnie mieszaj mikserem lub ręką przez około 20 minut.

Wyrobione ciasto przykryj folią i odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia ciasto wyłóż na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiaj przez kilka minut. Wytnij odpowiednie kawałki do małych keksówek i odstaw do ogrzania na około godzinę. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut do uzyskania złotego koloru.

Marynowane buraki wyłóż na ręcznik papierowy i ułóż na talerzu według wzoru. Śledzie pokrój według wzoru i ułóż na carpaccio. Całość polej sosem musztardowym.

Można podawać z kaparami, suszonymi pomidorami lub marynatami - typu grzybki lub gruszki w occie.

ŚLEDZIOWE CARPACCIO

SKŁADNIKI:
  • Śledzie po kołobrzesku® - ile dusza zapragnie

CARPACCIO Z BURAKÓW

SKŁADNIKI:
  • 2-3 sztuki buraków
  • 100 ml czerwonego octu winnego
  • 100 ml czerwonego wina
  • 1 łyżka miodu
  • Cynamon, liść laurowy i ziele angielskie do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Buraki ugotuj w skórkach do miękkości i wystudź. W międzyczasie zagotuj ocet winny z czerwonym winem, miodem i przyprawami. Obierz buraki i zetrzyj na tarce na bardzo cienkie plastry. Następnie wrzuć na godzinę do wystudzonej zalewy.

DRESSING MUSZTARDOWY

SKŁADNIKI:
  • 1 łyżka musztardy Djon
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 50 ml soku z cytryny
  • Sól do smaku
  • Gotowana woda do zagęszczenia

PRZYGOTOWANIE:

Zmiksuj wszystkie składniki do jednolitej konsystencji. Dodaj wodę gotowaną do uzyskania gładkiego sosu.

PIERNIKOWA BRIOCHE

SKŁADNIKI:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 400 g mąki tortowej
  • 50 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 170 g miękkiego masła
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka przyprawy do piernika

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże wymieszaj z cukrem, mlekiem i łyżeczką mąki - odstaw na 15 minut. Przesiej mąkę do dużej misy i dodaj sól, przyprawę piernikową oraz rozczyn. Powoli wymieszaj drewnianą łyżką. Ostrożnie wbijaj po 1 jajku i delikatnie mieszaj mikserem lub ręką przez około 20 minut.

Wyrobione ciasto przykryj folią i odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia ciasto wyłóż na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiaj przez kilka minut. Wytnij odpowiednie kawałki do małych keksówek i odstaw do ogrzania na około godzinę. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut do uzyskania złotego koloru.

Marynowane buraki wyłóż na ręcznik papierowy i ułóż na talerzu według wzoru. Śledzie pokrój według wzoru i ułóż na carpaccio. Całość polej sosem musztardowym.

Można podawać z kaparami, suszonymi pomidorami lub marynatami - typu grzybki lub gruszki w occie.