SMAŻONE KOTLECIKI ŚLEDZIOWE
Z ZIEMNIAKAMI I KONFITURĄ Z CZERWONEJ CEBULI

KOTLECIKI

SKŁADNIKI:
  • 100 g produktu Śledzie po kołobrzesku®
  • 50 g puree ziemniaczanego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 mała szalotka
  • 2 jajka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Bułka tarta do panierowania
  • Mąka do panierowania
PRZYGOTOWANIE:

Śledzie po kołobrzesku® pokrój w drobną kostkę, po czym dodaj do gładkiego puree ziemniaczanego i wymieszaj. Dodaj posiekany szczypiorek i szalotkę, następnie dopraw do smaku. Uformuj kuleczki i panieruj kolejno w: mące, jajku i bułce tartej. Smaż na oleju do zrumienienia.

KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI

SKŁADNIKI:
  • 200 g czerwonej cebuli
  • 1 łyżka miodu
  • 50 ml czerwonego wina
  • 1 łyżka octu balsamico
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 50 g suszonych, wędzonych śliwek
  • Rodzynki, ziele angielskie i liść laurowy do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę posiekaj i smaż w szerokim garnku do zarumienia. Dodaj bakalie i smaż jeszcze przez kilka minut na małym ogniu. Dodaj miód, czerwone wino i ocet balsamico. Duś na małym ogniu do skarmelizowania.

Kotleciki podawaj na konfiturze lub wyłóż ją na danie.
Można podawać na ciepło i na zimno.
Dekoruj według własnego uznania.

SMAŻONE KOTLECIKI ŚLEDZIOWE
Z ZIEMNIAKAMI I KONFITURĄ Z CZERWONEJ CEBULI

KOTLECIKI

SKŁADNIKI:
  • 100 g produktu Śledzie po kołobrzesku®
  • 50 g puree ziemniaczanego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 mała szalotka
  • 2 jajka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Bułka tarta do panierowania
  • Mąka do panierowania
PRZYGOTOWANIE:

Śledzie po kołobrzesku® pokrój w drobną kostkę, po czym dodaj do gładkiego puree ziemniaczanego i wymieszaj. Dodaj posiekany szczypiorek i szalotkę, następnie dopraw do smaku. Uformuj kuleczki i panieruj kolejno w: mące, jajku i bułce tartej. Smaż na oleju do zrumienienia.

KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI

SKŁADNIKI:
  • 200 g czerwonej cebuli
  • 1 łyżka miodu
  • 50 ml czerwonego wina
  • 1 łyżka octu balsamico
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 50 g suszonych, wędzonych śliwek
  • Rodzynki, ziele angielskie i liść laurowy do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę posiekaj i smaż w szerokim garnku do zarumienia. Dodaj bakalie i smaż jeszcze przez kilka minut na małym ogniu. Dodaj miód, czerwone wino i ocet balsamico. Duś na małym ogniu do skarmelizowania.

Kotleciki podawaj na konfiturze lub wyłóż ją na danie.
Można podawać na ciepło i na zimno.
Dekoruj według własnego uznania.