Z SOSEM TATARSKIM Z KISZONYM OGÓRKIEM, KWAŚNĄ ŚMIETANĄ I MARYNOWANYMI PODGRZYBKAMI
SKŁADNIKI:
- Śledzie po wolińsku 10-12 kawałków
- Cieciorka marynowana 2 puszki
- Pietruszka 1 pęczek
- Jaja 2 szt.
- Sól, pieprz, majeranek do smaku
- Bułka tarta do smażenia i masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Cieciorkę zmiel jak na kotlety mielone. Śledzie pokrój w kostkę, dodaj sól, pieprz i posiekaną drobno pietruszkę. Dodaj jaja i wymieszaj na gładką masę. Dopraw solidnie pieprzem, solą i majerankiem. Uformuj równe kotleciki i panieruj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym maśle klarowanym na złoto.
SOS TATARSKI
SKŁADNIKI:
(pamiętaj, żeby sos tatarski był słono kwaśny. Unikaj słodkich smaków. Dodaj ewentualnie odrobinę miodu, żeby zbalansować smak)
PRZYGOTOWANIE:
Ogórek, cebulę, grzyby i kapary posiekaj drobno. Dodaj majonez, kwaśną śmietanę, posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku
Podawaj według wzoru lub własnego uznania.
Cieciorkę zmiel jak na kotlety mielone. Śledzie pokrój w kostkę, dodaj sól, pieprz i posiekaną drobno pietruszkę. Dodaj jaja i wymieszaj na gładką masę. Dopraw solidnie pieprzem, solą i majerankiem. Uformuj równe kotleciki i panieruj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym maśle klarowanym na złoto.
SOS TATARSKI
SKŁADNIKI:
- Ogórek kiszony lub konserwowy 50 g.
- Marynowane podgrzybki ( mogą być inne grzyby marynowane np. kurki) 50g.
- Cebula czerwona lub szalotka 50 g.
- Kapary 50 g.
- Majonez 3 łyżki
- Kwaśna śmietana 1 łyżka
- Szczypiorek do smaku
- Sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
(pamiętaj, żeby sos tatarski był słono kwaśny. Unikaj słodkich smaków. Dodaj ewentualnie odrobinę miodu, żeby zbalansować smak)
PRZYGOTOWANIE:
Ogórek, cebulę, grzyby i kapary posiekaj drobno. Dodaj majonez, kwaśną śmietanę, posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku
Podawaj według wzoru lub własnego uznania.
Z SOSEM TATARSKIM Z KISZONYM OGÓRKIEM, KWAŚNĄ ŚMIETANĄ I MARYNOWANYMI PODGRZYBKAMI
SKŁADNIKI:
- Śledzie po wolińsku 10-12 kawałków
- Cieciorka marynowana 2 puszki
- Pietruszka 1 pęczek
- Jaja 2 szt.
- Sól, pieprz, majeranek do smaku
- Bułka tarta do smażenia i masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Cieciorkę zmiel jak na kotlety mielone. Śledzie pokrój w kostkę, dodaj sól, pieprz i posiekaną drobno pietruszkę. Dodaj jaja i wymieszaj na gładką masę. Dopraw solidnie pieprzem, solą i majerankiem. Uformuj równe kotleciki i panieruj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym maśle klarowanym na złoto.
SOS TATARSKI
SKŁADNIKI:
(pamiętaj, żeby sos tatarski był słono kwaśny. Unikaj słodkich smaków. Dodaj ewentualnie odrobinę miodu, żeby zbalansować smak)
PRZYGOTOWANIE:
Ogórek, cebulę, grzyby i kapary posiekaj drobno. Dodaj majonez, kwaśną śmietanę, posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku
Podawaj według wzoru lub własnego uznania.
Cieciorkę zmiel jak na kotlety mielone. Śledzie pokrój w kostkę, dodaj sól, pieprz i posiekaną drobno pietruszkę. Dodaj jaja i wymieszaj na gładką masę. Dopraw solidnie pieprzem, solą i majerankiem. Uformuj równe kotleciki i panieruj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym maśle klarowanym na złoto.
SOS TATARSKI
SKŁADNIKI:
- Ogórek kiszony lub konserwowy 50 g.
- Marynowane podgrzybki ( mogą być inne grzyby marynowane np. kurki) 50g.
- Cebula czerwona lub szalotka 50 g.
- Kapary 50 g.
- Majonez 3 łyżki
- Kwaśna śmietana 1 łyżka
- Szczypiorek do smaku
- Sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
(pamiętaj, żeby sos tatarski był słono kwaśny. Unikaj słodkich smaków. Dodaj ewentualnie odrobinę miodu, żeby zbalansować smak)
PRZYGOTOWANIE:
Ogórek, cebulę, grzyby i kapary posiekaj drobno. Dodaj majonez, kwaśną śmietanę, posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku
Podawaj według wzoru lub własnego uznania.