SMAŻONE KOTLECIKI Z CIECIERZYCY ZE ŚLEDZIEM PO WOLIŃSKU
Z SOSEM TATARSKIM Z KISZONYM OGÓRKIEM, KWAŚNĄ ŚMIETANĄ I MARYNOWANYMI PODGRZYBKAMI

KOTLECIKI Z CIECIERZYCĄ

SKŁADNIKI:
  • Śledzie po wolińsku 10-12 kawałków
  • Cieciorka marynowana 2 puszki
  • Pietruszka 1 pęczek
  • Jaja 2 szt.
  • Sól, pieprz, majeranek do smaku
  • Bułka tarta do smażenia i masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE:

Cieciorkę zmiel jak na kotlety mielone. Śledzie pokrój w kostkę, dodaj sól, pieprz i posiekaną drobno pietruszkę. Dodaj jaja i wymieszaj na gładką masę. Dopraw solidnie pieprzem, solą i majerankiem. Uformuj równe kotleciki i panieruj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym maśle klarowanym na złoto.

SOS TATARSKI

SKŁADNIKI:
  • Ogórek kiszony lub konserwowy 50 g.
  • Marynowane podgrzybki ( mogą być inne grzyby marynowane np. kurki) 50g.
  • Cebula czerwona lub szalotka 50 g.
  • Kapary 50 g.
  • Majonez 3 łyżki
  • Kwaśna śmietana 1 łyżka
  • Szczypiorek do smaku
  • Sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

(pamiętaj, żeby sos tatarski był słono kwaśny. Unikaj słodkich smaków. Dodaj ewentualnie odrobinę miodu, żeby zbalansować smak)

PRZYGOTOWANIE:

Ogórek, cebulę, grzyby i kapary posiekaj drobno. Dodaj majonez, kwaśną śmietanę, posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku
Podawaj według wzoru lub własnego uznania.

SMAŻONE KOTLECIKI Z CIECIERZYCY ZE ŚLEDZIEM PO WOLIŃSKU
Z SOSEM TATARSKIM Z KISZONYM OGÓRKIEM, KWAŚNĄ ŚMIETANĄ I MARYNOWANYMI PODGRZYBKAMI

KOTLECIKI Z CIECIERZYCĄ

SKŁADNIKI:
  • Śledzie po wolińsku 10-12 kawałków
  • Cieciorka marynowana 2 puszki
  • Pietruszka 1 pęczek
  • Jaja 2 szt.
  • Sól, pieprz, majeranek do smaku
  • Bułka tarta do smażenia i masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE:

Cieciorkę zmiel jak na kotlety mielone. Śledzie pokrój w kostkę, dodaj sól, pieprz i posiekaną drobno pietruszkę. Dodaj jaja i wymieszaj na gładką masę. Dopraw solidnie pieprzem, solą i majerankiem. Uformuj równe kotleciki i panieruj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym maśle klarowanym na złoto.

SOS TATARSKI

SKŁADNIKI:
  • Ogórek kiszony lub konserwowy 50 g.
  • Marynowane podgrzybki ( mogą być inne grzyby marynowane np. kurki) 50g.
  • Cebula czerwona lub szalotka 50 g.
  • Kapary 50 g.
  • Majonez 3 łyżki
  • Kwaśna śmietana 1 łyżka
  • Szczypiorek do smaku
  • Sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

(pamiętaj, żeby sos tatarski był słono kwaśny. Unikaj słodkich smaków. Dodaj ewentualnie odrobinę miodu, żeby zbalansować smak)

PRZYGOTOWANIE:

Ogórek, cebulę, grzyby i kapary posiekaj drobno. Dodaj majonez, kwaśną śmietanę, posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku
Podawaj według wzoru lub własnego uznania.