SZASZŁYK Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

SKŁADNIKI:
  • Śledź po kołobrzesku - 3 kawałki
  • Bagietka francuska - 3 kromeczki
  • Czosnek - 2 rozdrobnione ząbki
  • Masło - 50 g
  • Cukinia - 100 g
  • Patyczki do szaszłyków

SKŁADNIKI SOS WINEGRET:
  • Oliwa z oliwek – 50 ml
  • Musztarda – 1 łyżka stołowa
  • Sok z cytryny – 1 łyżka stołowa
  • Sól i pieprz – do smaku
PRZYGOTOWANIE:

1. Bagietkę kroimy w grube plastry.
2. Masło i rozdrobniony czosnek mieszamy z dodatkiem soli i pieprzu.
3. Kawałki bagietki smarujemy z obu stron masłem czosnkowym.
4. Cukinię kroimy w grubsze plastry.
5. Wszystkie składniki nabijamy na przemian na patyczki do szaszłyków.
6. Podajemy z bukietem sałat polanym dressingiem winegret.

PRZYGOTOWANIE SOSU WINEGRET:

1. Oliwę z oliwek mieszamy z musztardą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.

PRZYGOTOWANIE MASŁO CZOSNKOWE:

1. Masło i rozdrobniony czosnek mieszamy z dodatkiem soli i pieprzu.

Smacznego!

SZASZŁYK Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

SKŁADNIKI:
  • Śledź po kołobrzesku - 3 kawałki
  • Bagietka francuska - 3 kromeczki
  • Czosnek - 2 rozdrobnione ząbki
  • Masło - 50 g
  • Cukinia - 100 g
  • Patyczki do szaszłyków

SKŁADNIKI SOS WINEGRET:
  • Oliwa z oliwek – 50 ml
  • Musztarda – 1 łyżka stołowa
  • Sok z cytryny – 1 łyżka stołowa
  • Sól i pieprz – do smaku
PRZYGOTOWANIE:

1. Bagietkę kroimy w grube plastry.
2. Masło i rozdrobniony czosnek mieszamy z dodatkiem soli i pieprzu.
3. Kawałki bagietki smarujemy z obu stron masłem czosnkowym.
4. Cukinię kroimy w grubsze plastry.
5. Wszystkie składniki nabijamy na przemian na patyczki do szaszłyków.
6. Podajemy z bukietem sałat polanym dressingiem winegret.

PRZYGOTOWANIE SOSU WINEGRET:

1. Oliwę z oliwek mieszamy z musztardą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.

PRZYGOTOWANIE MASŁO CZOSNKOWE:

1. Masło i rozdrobniony czosnek mieszamy z dodatkiem soli i pieprzu.

Smacznego!