WŁOSKIE ARANCINI ZE ŚLEDZIEM PO KOŁOBRZESKUARANCINI RYŻOWE
SKŁADNIKI:
- Śledzie po kołobrzesku® 8 kawałków
- Ryż do risotto 200 g
- Oliwa z oliwek do smażenia + odrobina masła ok. 30 g
- Szalotka 1 szt.
- Czosnek 1 ząbek
- Białe wino 100 ml
- Bulion warzywny ok. 0,2 l
- Tarty parmezan
- Świeży tymianek
- Sól i pieprz do smaku
- Jajko, mąka ryżowa i bułka tarta do panierowania arancini
- Olej rzepakowy do smażenia arancini
PRZYGOTOWANIE:
SOS A’LA ARRABBIATA
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
GRILLOWANE GRUSZKI
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
- Śledzie po kołobrzesku® pokrój w małą kostkę.
- Drobno posiekany czosnek i szalotkę smaż na złoto na oliwie z oliwek. Dodaj ryż i szklij przez około minutę. Dodaj białe wino i bulion. Pod koniec gotowania dodaj masło. Ryż musi być ugotowany al dente (gotuj go w proporcjach: 1:1 w ilości bulionu do ryżu).
- Ugotowany ryż wyłóż na płaskie naczynie do odparowania i wystygnięcia.
- Do miski z ryżem dodaj pokrojone Śledzie po kołobrzesku®, starty parmezan i dopraw do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną tymianku po czym dokładnie wymieszaj.
- Uformuj kuleczki odpowiedniej wielkości.
- Panieruj arancini w mące, jajku i bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
SOS A’LA ARRABBIATA
SKŁADNIKI:
- Świeże pomidory 2 szt.
- Pomidorowa passata ok. 200 g
- Papryczka chili - 1 sztuka
- Oliwa z oliwek do smażenia
- Czosnek 1 ząbek
- Szalotka 1 szt.
- Czerwone wino 100 ml
- Sól i pieprz do smaku
- Miód dla słodkości
- Bazylia do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Posiekaną szalotkę i czosnek smaż na złoto na oliwie z oliwek. Dodaj czerwone wino, pokrojone pomidory, passatę i papryczki chili. Możesz doprawić bazylią lub estragonem. Nie zapominaj o soli, pieprzu oraz miodzie dla ubarwienia smaku.
- Gotuj sos do momentu zagotowania.
- Po zagotowaniu sosu, odstaw do wystudzenia i zmiksuj go blenderem i dodaj ulubione zioła.
GRILLOWANE GRUSZKI
SKŁADNIKI:
- Świeże gruszki 2 szt.
- Oliwa z oliwek 100 ml
- Miód dobrej jakości 2 łyżki
- Ocet biały winny 1 łyżka
- Świeży tymianek do smaku
- Sól i biały pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Gruszki przekrój na pół i wyciągnij pestkę.
- Przygotuj marynatę z podanych składników i marynuj gruszki przez około 30 minut.
- Jeżeli nie masz patelni grillowej lub grilla smaż gruszki na zwykłej, rozgrzanej patelni.
WŁOSKIE ARANCINI ZE ŚLEDZIEM PO KOŁOBRZESKUARANCINI RYŻOWE
SKŁADNIKI:
- Śledzie po kołobrzesku® 8 kawałków
- Ryż do risotto 200 g
- Oliwa z oliwek do smażenia + odrobina masła ok. 30 g
- Szalotka 1 szt.
- Czosnek 1 ząbek
- Białe wino 100 ml
- Bulion warzywny ok. 0,2 l
- Tarty parmezan
- Świeży tymianek
- Sól i pieprz do smaku
- Jajko, mąka ryżowa i bułka tarta do panierowania arancini
- Olej rzepakowy do smażenia arancini
PRZYGOTOWANIE:
SOS A’LA ARRABBIATA
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
GRILLOWANE GRUSZKI
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
- Śledzie po kołobrzesku® pokrój w małą kostkę.
- Drobno posiekany czosnek i szalotkę smaż na złoto na oliwie z oliwek. Dodaj ryż i szklij przez około minutę. Dodaj białe wino i bulion. Pod koniec gotowania dodaj masło. Ryż musi być ugotowany al dente (gotuj go w proporcjach: 1:1 w ilości bulionu do ryżu).
- Ugotowany ryż wyłóż na płaskie naczynie do odparowania i wystygnięcia.
- Do miski z ryżem dodaj pokrojone Śledzie po kołobrzesku®, starty parmezan i dopraw do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną tymianku po czym dokładnie wymieszaj.
- Uformuj kuleczki odpowiedniej wielkości.
- Panieruj arancini w mące, jajku i bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
SOS A’LA ARRABBIATA
SKŁADNIKI:
- Świeże pomidory 2 szt.
- Pomidorowa passata ok. 200 g
- Papryczka chili - 1 sztuka
- Oliwa z oliwek do smażenia
- Czosnek 1 ząbek
- Szalotka 1 szt.
- Czerwone wino 100 ml
- Sól i pieprz do smaku
- Miód dla słodkości
- Bazylia do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Posiekaną szalotkę i czosnek smaż na złoto na oliwie z oliwek. Dodaj czerwone wino, pokrojone pomidory, passatę i papryczki chili. Możesz doprawić bazylią lub estragonem. Nie zapominaj o soli, pieprzu oraz miodzie dla ubarwienia smaku.
- Gotuj sos do momentu zagotowania.
- Po zagotowaniu sosu, odstaw do wystudzenia i zmiksuj go blenderem i dodaj ulubione zioła.
GRILLOWANE GRUSZKI
SKŁADNIKI:
- Świeże gruszki 2 szt.
- Oliwa z oliwek 100 ml
- Miód dobrej jakości 2 łyżki
- Ocet biały winny 1 łyżka
- Świeży tymianek do smaku
- Sól i biały pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Gruszki przekrój na pół i wyciągnij pestkę.
- Przygotuj marynatę z podanych składników i marynuj gruszki przez około 30 minut.
- Jeżeli nie masz patelni grillowej lub grilla smaż gruszki na zwykłej, rozgrzanej patelni.