ŚLEDZIEM PO GRYFICKU W ŚMIETANIE, ŚWIEŻYMI WARZYWAMI I DRESSINGIEM MIODOWO-MUSZTARDOWYM
SKŁADNIKI:
- Śledzie po gryficku 300 g
- Kwaśna śmietana ok. 100 g
- Słodka śmietanka ok. 100 ml
- Szalotka 1 szt.
- Szczypiorek 1 pęczek
- Ocet 1 łyżka
- Cukier 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Śledzie pokrój wedle uznania. Do miski wrzuć pokrojoną w płatki szalotkę, posiekany szczypiorek, kwaśną i słodką śmietankę i wymieszaj wszystko razem. Do sosu dodaj pokrojonego śledzia i dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem.
DRESSING MIODOWO MUSZTARDOWY
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj i dopraw do smaku Pod koniec miksowania dodaj gotowaną wodę ( woda pomoże Ci zemulgować sos)
CIASTO NA GOFRY
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wsyp do miski i dodaj proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cukier puder i sól. Następnie dodaj jaja mleko, oraz olej i miksuj wszystko na gładką masę. Odstawić na około 10 minut . Nagrzej gofrownicę i smaż gofry na złoty kolor.
JAJA POCHE
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Zagotuj wodę. Dodaj sól i ocet. Jaja wrzucamy w wir wodny i gotujemy około 2,5 minuty
Śledzie pokrój wedle uznania. Do miski wrzuć pokrojoną w płatki szalotkę, posiekany szczypiorek, kwaśną i słodką śmietankę i wymieszaj wszystko razem. Do sosu dodaj pokrojonego śledzia i dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem.
DRESSING MIODOWO MUSZTARDOWY
SKŁADNIKI:
- Musztarda Djon (lub lepsza ostra) 2 łyżki
- Olej rzepakowy 100 ml
- Ocet winny biały 50 ml
- Miód 3 łyżki
- Gotowana woda ok 100 ml
- Sól i biały pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj i dopraw do smaku Pod koniec miksowania dodaj gotowaną wodę ( woda pomoże Ci zemulgować sos)
CIASTO NA GOFRY
SKŁADNIKI:
- Mąka pszenna 250 g
- Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
- Sól szczypta
- Cukier puder 2 łyżeczki
- Cukier wanilinowy 1 łyżeczka
- Mleko ok 300 ml
- Jaja 2 szt.
- Olej roślinny 250 ml
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wsyp do miski i dodaj proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cukier puder i sól. Następnie dodaj jaja mleko, oraz olej i miksuj wszystko na gładką masę. Odstawić na około 10 minut . Nagrzej gofrownicę i smaż gofry na złoty kolor.
JAJA POCHE
SKŁADNIKI:
- Jaja ok 3 szt
- Ocet spirytusowy 100 ml
- Woda 3 l
PRZYGOTOWANIE:
Zagotuj wodę. Dodaj sól i ocet. Jaja wrzucamy w wir wodny i gotujemy około 2,5 minuty
ŚLEDZIEM PO GRYFICKU W ŚMIETANIE, ŚWIEŻYMI WARZYWAMI I DRESSINGIEM MIODOWO-MUSZTARDOWYM
SKŁADNIKI:
- Śledzie po gryficku 300 g
- Kwaśna śmietana ok. 100 g
- Słodka śmietanka ok. 100 ml
- Szalotka 1 szt.
- Szczypiorek 1 pęczek
- Ocet 1 łyżka
- Cukier 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Śledzie pokrój wedle uznania. Do miski wrzuć pokrojoną w płatki szalotkę, posiekany szczypiorek, kwaśną i słodką śmietankę i wymieszaj wszystko razem. Do sosu dodaj pokrojonego śledzia i dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem.
DRESSING MIODOWO MUSZTARDOWY
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj i dopraw do smaku Pod koniec miksowania dodaj gotowaną wodę ( woda pomoże Ci zemulgować sos)
CIASTO NA GOFRY
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wsyp do miski i dodaj proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cukier puder i sól. Następnie dodaj jaja mleko, oraz olej i miksuj wszystko na gładką masę. Odstawić na około 10 minut . Nagrzej gofrownicę i smaż gofry na złoty kolor.
JAJA POCHE
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Zagotuj wodę. Dodaj sól i ocet. Jaja wrzucamy w wir wodny i gotujemy około 2,5 minuty
Śledzie pokrój wedle uznania. Do miski wrzuć pokrojoną w płatki szalotkę, posiekany szczypiorek, kwaśną i słodką śmietankę i wymieszaj wszystko razem. Do sosu dodaj pokrojonego śledzia i dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem.
DRESSING MIODOWO MUSZTARDOWY
SKŁADNIKI:
- Musztarda Djon (lub lepsza ostra) 2 łyżki
- Olej rzepakowy 100 ml
- Ocet winny biały 50 ml
- Miód 3 łyżki
- Gotowana woda ok 100 ml
- Sól i biały pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj i dopraw do smaku Pod koniec miksowania dodaj gotowaną wodę ( woda pomoże Ci zemulgować sos)
CIASTO NA GOFRY
SKŁADNIKI:
- Mąka pszenna 250 g
- Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
- Sól szczypta
- Cukier puder 2 łyżeczki
- Cukier wanilinowy 1 łyżeczka
- Mleko ok 300 ml
- Jaja 2 szt.
- Olej roślinny 250 ml
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wsyp do miski i dodaj proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cukier puder i sól. Następnie dodaj jaja mleko, oraz olej i miksuj wszystko na gładką masę. Odstawić na około 10 minut . Nagrzej gofrownicę i smaż gofry na złoty kolor.
JAJA POCHE
SKŁADNIKI:
- Jaja ok 3 szt
- Ocet spirytusowy 100 ml
- Woda 3 l
PRZYGOTOWANIE:
Zagotuj wodę. Dodaj sól i ocet. Jaja wrzucamy w wir wodny i gotujemy około 2,5 minuty