ZUPA ŚLEDZIOWA
Z RZODKIEWKĄ, OGÓRKIEM KISZONYM I BURACZKAMI

SKŁADNIKI:
  • 300 g produktu Śledzie po kołobrzesku®
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 100 g słodkiej śmietanki
  • 2 małe szalotki
  • 2 średnie sztuki ogórka kiszonego
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2-3 ugotowane buraki
  • Ocet i sok z cytryny do smaku
  • Szczypiorek, koperek i pietruszka do koloru i smaku

PRZYGOTOWANIE:

Śledzie pokrój w drobne kawałki. Rzodkiewkę, ogórka i ugotowane buraki zetrzyj na drobnej tarce. Wymieszaj słodką śmietankę z kwaśną i dodaj odrobinę przegotowanej wody. Dodaj do smaku ocet i sok z cytryny oraz posiekaną drobno szalotkę. Dopraw i dodaj posiekane zioła.

Podawaj z gorącymi, gotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem.

ZUPA ŚLEDZIOWA
Z RZODKIEWKĄ, OGÓRKIEM KISZONYM I BURACZKAMI

SKŁADNIKI:
  • 300 g produktu Śledzie po kołobrzesku®
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 100 g słodkiej śmietanki
  • 2 małe szalotki
  • 2 średnie sztuki ogórka kiszonego
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2-3 ugotowane buraki
  • Ocet i sok z cytryny do smaku
  • Szczypiorek, koperek i pietruszka do koloru i smaku

PRZYGOTOWANIE:

Śledzie pokrój w drobne kawałki. Rzodkiewkę, ogórka i ugotowane buraki zetrzyj na drobnej tarce. Wymieszaj słodką śmietankę z kwaśną i dodaj odrobinę przegotowanej wody. Dodaj do smaku ocet i sok z cytryny oraz posiekaną drobno szalotkę. Dopraw i dodaj posiekane zioła.

Podawaj z gorącymi, gotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem.